În urmă cu exact 18 ani, pe 11 februarie, în București era lansat serviciul 112, număr unic pentru apelurile de urgență. Operatoarea care a răspuns primului apel la 112 fost Raluca. Ea a rememorat acum cum a fost acel moment special și…cum s-a descurcat.
Până la acel moment, românii sunau la fiecare dintre serviciile de urgență. La salvare, în cazul unei urgențe medicale, la pompieri în caz de incendiu, la poliție pentru accidente, altercații sau alte probleme. Erau numere diferite, iar în cazul unui accident cu victime, de exemplu, ar fi trebuit apelate și salvarea, și poliția.
Ramona, operatoarea STS care a răspuns primului apel la 112 din România, și-a amintit cu emoție cum a fost. Un bărbat a sunat să anunțe un accident cu victime.
„În anul 2004 celelalte agenții de intervenție nu erau încă conectate în sistem, nu exista cursivitatea care există acum. Ei încă lucrau pe numerele vechi. Și m-am trezit cu apelul și omul mi-a zis că e un accident rutier cu victime. Știam ce trebuie să fac, dar aveam niște emoții… Era real, era live, era atunci, era primul al meu și cineva avea nevoie de mine! Am învățat din mers atunci. Simți de la început de când răspunzi la apel simți cu ce fel de om vorbești”, a povestit Raluca într-o înregistrare făcută publică de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
112 este operat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. După lansarea în București, a fost extins la nivel național în anul 2005, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro. Furnizorul principal a fost compania suedeză Ericsson, care a livrat aplicația software și echipamentul necesar conectării centrelor de preluare a apelurilor și agențiile dispecer.
112 este numărul internațional de urgență al statelor membre ale Uniunii Europene (din 1991), al Columbiei (America de sud) și în întreaga lume pe rețelele GSM.