LIFESTYLE

Primul parc Disneyland a fost deschis în 1955 și a șocat America. Câtă lume a venit la inaugurare

Primul parc Disneyland a fost deschis în 1955 și a șocat America. Câtă lume a venit la inaugurare

Primul parc Disneyland a fost deschis în 1955 în Anaheim, California, sub solganul „Cel mai fericit loc de pe Pământ”, potrivit disneyland.disney.go.com. Este singurul conceput după planurile lui Walt Disney şi a cărui construcţie a fost supravegheată de cel care i-a dat numele.

Ideea de a construi un parc de distracţii i-a venit lui Walt Disney încă de la jumătatea anilor ’30, atunci când obişnuia să viziteze numeroase astfel de locuri destinate divertismentului împreună cu cele două fiice ale sale.

Deloc impresionat de oferta acestora, a decis să realizeze o astfel de atracţie turistică în apropierea studiourilor Disney din Burbank. Însă locul respectiv s-a dovedit mic pentru planurile sale.

Primul parc Disneyland a fost deschis în 1955. 65 de hectare pentru un vis

Disney îşi dorea un loc care să transpună în realitate lumea mirifică a filmelor sale, în care personaje, precum Mickey şi Donald, Pluto şi Goofy, să hoinărească nestingherite în căsuţele lor şi pe străzile dintre ele, piraţii să-şi aibă insula lor cu comori ascunse, Tom Sawyer – vaporaşul lui şi Cenuşăreasa – castelul ei.

Drept urmare, în 1953, a cumpărat proprietatea de 65 de hectare din vecinătatea oraşului Anaheim, oraş situat la mai puţin de 30 de minute de Los Angeles, în California.

Construcţia a început la 16 iulie 1954 şi, treptat, jungle tropicale şi castele frumos ornamentate au luat locul vechii plantaţii de portocali. La 27 octombrie, a început şi emisiunea tematică pe canalul ABC, găzduită chiar de Walt Disney şi care transmitea imagini cu stadiul lucrărilor. Niciun alt parc de distracţii nu se mai bucurase vreodată de o astfel de publicitate. După un an de la începutul lucrărilor şi după o investiţie de 17 milioane de dolari, Disneyland a fost inaugurat la 17 iulie 1955.

Marea inaugurare

Deşi se aşteptau la aproximativ 11.000 de persoane, la eveniment au participat peste 30.000 de vizitatori. Festivitatea de deschidere a fost transmisă în direct de către canalul de televiziune ABC, conform abc7.com. La vremea aceea, a fost una dintre cele mai complexe transmisiuni TV, urmărită de aproximativ 90 de milioane de telespectatori.

Parcul de distracţii Disneyland din California a fost gândit de Walt Disney până în cele mai mici amănunte. Era înconjurat de o cale ferată în miniatură, care avea staţia principală chiar la intrare. Odată intrat în acest univers magic, vizitatorul ajungea pe strada principală (Main Street), care reproducea centrul unui orăşel din Vestul Mijlociu, cadrul pe care Disney l-a cunoscut de mic.

Toate clădirile, majoritatea din lemn, erau construite temeinic şi respectau până în cele mai mici amănunte elementele vechii arhitecturi americane. Nu erau formate doar din faţadă, ca binecunoscutele decoruri din filme, ci erau funcţionale; toate aveau la parter diferite magazine, restaurante, cofetării, ceainării, mici centre de amuzament.

Traficul era asigurat de tramvaie electrice şi de vagoane trase de cai. Fiecare stradă conducea vizitatorul spre noi surprize şi distracţii, toate pline de o atmosferă specifică.

La 5 octombrie 1955, a fost deschis şi Hotelul Disneyland, din imediata apropiere a parcului. În prezent are 990 de camere, dintre care unele sunt tematice, precum Big Thunder, Mickey Mouse Penthouse sau Pirates of the Caribbean.

Copilul Disney, talentat la desen și fotografie

Producătorul, desenatorul şi regizorul Walter Elias ”Walt” Disney, un adevărat pionier în domeniul filmului de animaţie, s-a născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, Illinois. Şi-a petrecut copilăria în Marceline, Missouri, unde a descoperit pasiunea pentru desen.

Întors, cu familia, în Chicago, a urmat cursurile Liceului McKinley, unde a excelat la orele de desen şi fotografie. Walt Disney a studiat o perioadă la Kansas City Art Institute, înainte de a încerca să se înroleze voluntar în armată, imediat după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. A fost refuzat, pentru că nu avea decât 16 ani, dar s-a alăturat Crucii Roşii şi a activat în Franţa, ca şofer de ambulanţă.

În 1919, se angajează la compania de publicitate Kansas City Film, regizând reclame animate şi experimentând diverse tehnici cu camera de filmat. Convins că şi-a descoperit vocaţia, Walt Disney se hotărăşte să îşi deschidă o afacere bazată pe desene animate.

Primul personaj  a fost Mickey Mouse

Primul personaj emblematic pentru filmele Disney a apărut în 1928, purtând numele Mickey Mouse. Acesta figura în două scurt-metraje mute, ”Plane Crazy” şi ”The Gallopin Gaucho”. Pe moment, interesul pentru ele a fost scăzut, dar situaţia avea să se schimbe radical odată cu cel de-al treilea film, „Steamboat Willie”.

De data aceasta, producţia avea şi coloană sonoră, vocea simpaticului şoricel fiind chiar cea a lui Walt. Succesul a fost unul considerabil, fapt care l-a determinat pe Walt Disney să creeze, în 1929, ”Silly Symphonies”, prilej cu care publicul a făcut cunoştinţă cu Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy şi Pluto. Filmul animat ”Flowers and Trees” a fost primul produs color, obţinând, de altfel, un premiu Oscar. În 1933, pelicula ”The Three Little Pigs”, însoţită de melodia ”Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”, au devenit adevărate hituri în întreaga Americă de Nord, conform http://www.biography.com.

Pentru activitatea sa cinematografică, Walt Disney a primit 59 de nominalizări la Oscar, câştigând 22, arată oscars.org. A fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, fără să câştige vreunul. Din patru nominalizări la Premiile Emmy, a câştigat o dată. Câteva dintre filmele sale sunt păstrate în Registrul Naţional de Film din SUA.

A murit la 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămâni. Creatorul lui Mickey Mouse şi al celebrului parc Disneyland a influenţat arta mondială prin imaginaţie, spirit de inovaţie şi optimism.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Fabrica gigant din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Producea pe bandă rulantă, avea peste 1000 de angajați și era considerată o adevărată perlă a industriei românești
Fabrica gigant din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Producea...
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras focuri de armă / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public. UPDATE: Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras...
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac pe unii turiști străini să-l viziteze de mai multe ori pe an
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac...
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu noul iubit, un manelist celebru. ''Am probleme''
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu...
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Adio, maestre! A murit actorul adorat de români: Nu știa ce e tristețea
Adio, maestre! A murit actorul adorat de români: Nu știa ce e tristețea
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!