Georgia a anunţat, sâmbătă, că 107 persoane au fost arestate în a doua zi de proteste provocate de decizia guvernului de a amâna discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană, în plină criză postelectorală, relatează AFP. Ministerul de Externe transmite că România este solidară cu poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate şi viitor european.
Click to display the embedded YouTube video
Ministerul de Interne a declarat că aceste persoane au fost reţinute pentru „nerespectarea ordinelor poliţiei” şi pentru „acte de huliganism” în timpul demonstraţiei de vineri seara, în timpul căreia poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mii de persoane.
La rândul lor, protestatarii au aruncat cu ouă şi artificii, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.
„Pe parcursul nopţii (…) manifestanţii au aruncat diverse obiecte, inclusiv pietre, dispozitive pirotehnice, sticle de sticlă şi obiecte metalice, asupra forţelor de ordine”, a precizat ministerul, adăugând că „10 angajaţi ai Ministerului de Interne au fost răniţi”.
În ceea ce priveşte manifestaţia de joi, acesta raportase că 32 de ofiţeri au fost răniţi şi 43 de manifestanţi arestaţi.
Îngheţarea discuţiilor privind cererea de aderare a fost întâmpinată cu o furie generalizată în Georgia, care are obiectivul de aderare la UE înscris în Constituţia sa. Sute de angajaţi ai ministerelor de externe, al apărării, al educaţiei şi al justiţiei au semnat vineri scrisori deschise în care denunţă îngheţarea negocierilor ca fiind neconstituţională. O serie de universităţi private au declarat că îşi suspendă cursurile pe fondul tulburărilor, în timp ce grupurile de afaceri au solicitat guvernului să îşi revizuiască poziţia.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obţinut aproape 54% din voturi în alegerile din octombrie, despre care partidele de opoziţie susţin că au fost fraudate, a declarat joi că îngheaţă negocierile de aderare din cauza a ceea ce a numit „şantajul” UE asupra Georgiei. Măsura vine după luni de deteriorare a relaţiilor dintre Georgia şi Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de înclinaţii autoritare şi pro-ruse.
Visul Georgian a adoptat în acest an legi împotriva aşa-numiţilor „agenţi străini” şi a drepturilor LGBT, despre care criticii spun că sunt de natură draconică şi de inspiraţie rusă. Partidul, care este controlat de fondatorul său, miliardarul şi fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, afirmă că doreşte în cele din urmă să adere la UE şi că legile pe care le-a adoptat sunt necesare pentru a apăra valorile tradiţionale ale Georgiei.
Ministerul de Externe transmite, sâmbătă, solidaritatea României cu poporul din Georgia.
”Ca membru al UE, România este solidară cu poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate şi viitor european”, a transmis, sâmbătă, MAE, într-un mesaj postat pe X.
Reprezentanţii diplomaţiei româneşti transmit şi solidaritatea cu politicienii georgieni care s-au mobilizat în sprijinul parcursului european al Georgiei.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obţinut aproape 54% din voturi în alegerile din octombrie, despre care partidele de opoziţie susţin că au fost fraudate, a declarat că îngheaţă negocierile de aderare din cauza a ceea ce a numit ”şantajul” UE asupra Georgiei.
Măsura vine după luni de deteriorare a relaţiilor dintre Georgia şi Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de înclinaţii autoritare şi pro-ruse.
Ca urmare a acestei măsuri, mii de georgieni au ieşit în stradă în semn de protest. Vineri au fost arestate 107 persoane participante la manifestaţii.