Rareș Bogdan, europarlamentarul PNL plecat miercuri, cu o zi înaintea votului din JAI, la Viena, a vorbit aseară la Antena 3 CNN despre motivul pentru care Austria refuză intrarea României în spațiul Schengen. El susține că argumentul invocat de cancelarul austriac este că România a pus presiuni pe companiile austriece din țara noastră. De asemenea, și Karl Nehammer a venit cu o serie de declarații după discuții, dând semne că o posibilă aderare a țării noastre și a Bulgariei ar putea avea loc totuși în primăvară.
Membrul Parlamentului European, Rareș Bogdan a discutat în această seară în direct, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, despre dialogul pe care l-a avut personal cu cancelarul austriac care se opune intrării României în spațiul Schengen.
Acesta susține că Karl Nehammer a invocat două motive pentru care nu este de acord ca România să facă parte din spațiul Schengen. Primul ar fi faptul că 180.000 de refugiați ucraineni au fost nevoiți să treacă pe teritoriul Austriei, dinspre Ucraina, iar al doilea că România a pus presiuni în ultimii ani pe companiile austriece din țara noastră.
„Pentru mine a fost un șoc. I-am spus câteva chestiuni și istorice și chestiuni de colaborare. Dânsul a făcut referire la 180.000 de refugiați care au fost nevoiți să treacă pe teritoriul Austriei dinspre Ucraina. I-am spus că la noi au fost peste două milioane și nu ne-am plâns, din contră am considerat că trebuie ajutați acești oameni.
O temă nouă pe care a spus-o prima dată comisarul Hahn la întâlnirea comisarilor de aseară, că au o problemă cu faptul că în ultimii ani și cu precădere în ultimul an s-au făcut presiuni pe companiile austriece din România. În momentul acela am întrebat unde s-au făcut presiuni? Iar dânsul a spus că are plângerea unor CEO care se plâng de rele tratamente din partea statului român. Eu am spus că este imposibil. (…) România s-a purtat impecabil”, a susținut Rareș Bogdan.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a evitat să spună direct miercuri seară că țara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI de joi. El a spus însă într-o conferință de presă că ministrul de Interne vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară, adăugând că ”Bulgaria și România vor avea votul împreună”, potrivit traducerii Digi24 a conferinței de presă de la Viena.
Cancelarul Nehammer nu a adus însă nici un reproș direct României, spunând doar că țara sa e invadată de 100.000 de migranți ilegali care au trecut prin alte țări.
Conferința de presă a avut loc la Viena, la finalul unei întâlniri dintre cancelarul austriac și liderii Partidului Popular European (PPE), în frunte cu președintele Manfred Weber. Partidul condus de cancelarul Karl Nehammer este membru PPE.
„Discutăm despre migrație, principala noastră preocupare acum. Nu cred că am fost ascultați la Bruxelles până acum. Nimeni nu știe de unde vin acești migranți, dacă sunt traficanți sau nu. România și Bulgaria nu sunt membre Schengen, e o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu Schengen. Trebuie sa ajutam Romania si Bulgaria cu problema migrației
Problema în Austria e că avem peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează. Acestea sunt faptele.
Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară. Dăm bani pentru construcția de garduri, lucru care nu se întâmplă. Toate granițele noastre externe trebuie consolidate. Autoritățile noastre pot detecta cum ajung migranții în Austria, ei tranzitează o mulțime de state europene și ajung în Austria, o țară mică de 8,9 milioane de locuitori. Austria e o țară mică, dar are același număr de migranți ilegali ca Germania. Trebuie să ne arătăm solidaritatea europeană. Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”, a explicat Karl Nehammer, cancelarul Austriei, dând semne că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea avea loc în primăvară.