LIFESTYLE

Rețetă cherdele cu ceapă. Cea tradițională

Rețetă cherdele cu ceapă. Cea tradițională
www.media.stiridiaspora.ro

Această rețetă de cherdele cu ceapă este, cu siguranță, pe placul multor persoane. Mai mult decât atât, se face foarte simplu, iar papilele gustative vor fi tare încântate la degustarea lor.

Cherdele cu ceapă reprezintă de fapt aluat de pâine umplut cu ceapă călită, bineînțeles. Dacă tot am vorbit despre cele cu varză, nu puteam să omit și acest tip ideal pentru acest sezon. Puteți să umpleți cu ce vă place mai mult: fie cu brânză, cu brânză, ceapă verde și mărar, ciuperci, cașcaval, șuncă etc. Cu orice ați pune va ieși gustos. Mai jos aveți pregătit pas cu pas tot ceea ce trebuie să respectați pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la gătit!

Rețetă cherdele cu ceapă

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg de făină
  • 600  ml de apă călduță
  • jumătate de cubuleț de drojdie
  • o linguriță de sare
  • patru linguri de ulei de măsline
  • o linguriță de zahăr

Ingrediente pentru umplutură

  • șapte cepe
  • două lingurițe de boia iute sau dulce, după preferințe
  • sare după gust
  • patru linguri de ulei de floarea soarelui
  • un gălbenuș de ou pentru uns deasupra

Mod de preparare

Într-un bol se pune apa călduță, iar peste ea drojdia. Amestecăm foarte bine până când aceasta se dizolvă. Ulterior, punem și zahărul și repetăm procedura. Apoi, punem uleiul de măsline, sarea și ușor, ușor și făina, nu toată odată. Înainte de a fi nevoie să frământăm. Când aluatul nu se mai lipește de mâini înseamnă că e gata. Lăsăm la crescut aproximativ 40-45 de minute.

În tot acest timp cât așteptați ca aluatul să dospească, puteți face umplutura. Curățați și spălați cepele. Apoi, tăiați-le mărunt. Într-o tigaie puneți uleiul de floarea soarelui la încins. Ulterior, adăugați ceapa. Puneți sare după gust, cam o linguriță și lăsați să se călească. Mai amestecați în ceapă pentru a nu se arde.

Lăsați-i până când se va înmuia, pentru circa 15 minute. Înainte de a opri focul, puneți două lingurițe de boia, amestecați foarte bine. Trebuie să lăsați compoziția să se mai răcească.

Când aluatul și-a dublat volumul, îl împărțiți în câteva bile mai mari. Lăsați-le la dospit pentru circa 10 minute. Luați o biluță și întindeți precum ați face la cozonac. Puneți umplutură cât să acoperiți toată suprafața. Se adună marginile aluatului și se lipesc bine. Tăiați în bucăți potrivite. Faceți așa cu fiecare în parte. Ungeți cu albuș de ou deasupra.

Așezați într-o tavă unsă cu puțin ulei fie de măsline, fie de floarea soarelui. Transferați la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră, la 200-220 grade Celsius. Mai verificați între timp. Poftă bună!

 

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele