Această rețetă ciorbă de picioare de porc se află în topul preferințelor al românilor. Este foarte asemănătoare cu cea de burtă, dreasă cu ou și smântână.
Ciorba de picioare de porc se face foarte ușor, este o rețetă simplă. Cu toate acestea, necesită mai mult timp, întrucât trebuie să fiarbă carnea foarte bine, câteva ore, la fel ca la ciorba de burtă. De asemenea, mulți dintre noi o preferăm pentru că este foarte gustoasă. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru ca preparatul să iasă pe măsura așteptărilor dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!
Ingrediente
Ingrediente extra:
Pentru început trebuie să vă ocupați cu atenție de picioarele de porc. Veți începe prin îndepărtarea unghiilor, dacă este cazul, iar mai apoi verificați dacă mai au păr. În orice caz, ar fi bine să le treceți prin flacăra de la aragaz. După ce ați făcut asta, spălați-le foarte în apă rece.
Puneți într-o oală cu apă rece și dați într-un clocot. Apoi, aruncați apa și puneți din nou la fiert în apă curată. Dacă se adună spumă trebuie să o luați cu ajutorul unei spumiere. Lăsați să fiarbă la foc mic sau poate chiar mediu, depinde de fiecare aragaz. Timpul de gătire al picioarelor de porc este circa 4-5 ore pentru a fi foarte bine fierte, până încep să se rupă ușor.
Dacă doriți și aveți, le puteți pune într-o oală cu presiune pentru a le fierbe mai repede, dar eu prefer prima variantă pentru că mi se pare ciorba mai gustoasă. Mai departe, cât fierbe carnea, vă puteți ocupa de legume, să le curățați. Când carnea este aproape fiartă adăugați și legumele curățate și spălate în apă rece, alături de sare și de piper.
Între timp, dați un morcov pe răzătoare. Într-o tigaie puneți 2-3 linguri de ulei. Ulterior, adăugați morcovul și căliți-l pentru aproximativ 2 minute. Când carnea este foarte bine fiartă, la fel și legumele, le scoateți din ciorbă și într-un bol. Lăsați să se răcorească și tăiați carnea în bucăți potrivite, cum doriți.
Strecurați cioba, iar dacă vi se pare că este prea grasă, puteți să mai luați din grăsimea cu o lingură și să o faceți cât de grasă vă place. Apoi, puneți uleiul și zeama de la morcovul călit. Eu preferă să pun doar uleiul, fără morcovul călit. Legumele fierte le aruncați. Puneți carnea și porniți focul la mic. Nu mai este nevoie să fiarbă, amestecați bine și puneți gogoșari murați tăiați în fășii, dar și oțet după gust.
Într-un bol puneți ouăle, un pic de sare și smântâna. Amestecați foarte bine și adăugați, în mod treptat, câteva polonice de ciorbă peste acest amestec. Altfel, smântâna s-ar putea tăia. Puteți pune apoi în ciorbă și să amestecați. Eu fac un amestec separat din usturoi zdrobit cu oțet și adaug direct în farfurii. Poftă bună!