Această rețetă de gem de fructe de pădure trebuie neapărat știută de fiecare gospodină în parte. Puteți face din afine, zmeură și mure, iar gustul va fi delicios.
Fără dar și poate, oricărei gospodine îi place să aibă cămara plină cu merinde gustoase, făcute în casă. De cele mai multe ori, sunt mult mai sănătoase față de altele luate din comerț. Puteți face gem din fructe mai multe, combinate, precum afine, zmeură și mure pentru un gust mai aparte. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!
Ingrediente
Eu prefer să fac în cantități mici de obicei, dar bineînțeles că dumneavoastră puteți face mai mult deodată, fără dar și poate. De asemenea, eu nu folosesc prea mult zahăr, pentru că nu este atât de sănătos, iar mai mult decât atât îmi place să simt gustul dulce-acrișor al fructelor.
Zeama de lămâie ajută la păstrarea culorii fructelor, dar are și rol anti-zaharisire. Puteți folosi și alte fructe dacă aveți la îndemână și vă plac. Spălați fructele sub jet de apă rece. Într-o cratiță cu fundul mai gros puneți fructele, zahărul și zeama de lămâie. Dați focul la mediu și amestecați continuu pentru a nu se prinde.
Lăsați pe foc în jur de 25-30 de minute. Apoi, faceți testul cu farfuria. Puneți o farfurie la congelator, iar când s-a răcit foarte bine, puneți în aceasta un pic din gem. Lasă un pic să se răcească, iar dacă acesta nu curge, înseamnă că este gata. În cazul în care curge și este prea lichid, atunci mai trebuie lăsat pe foc și amestecat din nou.
Posibil ca deasupra să se formeze spumă. Este indicat să o iei cu ajutorul unei spumiere. Șterge pereții cratiței pe măsură ce fierbe și scade. Când este gata, opriți focul și transferați gemul în borcanele foarte bine spălate și sterilizate înainte. Puneți o tavă metalică dedesubt la borcane pentru a nu se sparge.
Așadar, va prelua șocul termic și va fi mai bine. Puneți capacele și acoperiți cu pături groase. Pentru a fi siguri că rezistă mai mult timp gemul, puteți ca a doua zi să le sterilizați la bain-marie pentru circa 20 de minute. Apoi, le lăsați să se răcească și puteți să le depozitați în cămară. Numai bun pentru diverse deserturi, prăjituri, clătite, torturi, papanași etc. Poftă bună!