Vinul fiert și țuica fiartă sunt două dintre băuturile pe care românii le preferă cel mai mult pe timp de iarnă. Poate nu știți, dar există țări în care și berea se bea fiartă pe timp de iarnă, însă la noi această băutură nu a prins și chiar este considerată de mulți o adevărată blasfemie. Totuși, atunci când vine vorba de băuturile tradiționale, țuica și vinul, suntem experți.
Cel mai bun vin fiert are la bază un vin roșu, de obicei demi-dulce, bucăți de fructe de toamnă și scorțișoară. Astfel, pentru o cantitate rezonabilă de vin, 1-2 litri, avem nevoie de 2 mere, o portocala și o gutuie. Toate se taie cubulețe și se pun la fiert alături de vinul asezonaat cu scorțișoară și zahăr după gust.
Acesta se fierbe la foc mic timp de câteva minute, până fructele încep să se înmoaie. Un mic secret este să taiați fructele în felii subțiri pentru a se fierbe mai repede. Nu lăsați foarte mult vinul pe foc doarece riscați să evaporați tot alcoolul din el. De asemenea, scorțișoara trebuie să fie din belșug, 2-3 lingurițe cu vârf la cantitatea de mai sus, mai ales că va fi singurul condiment folosit, restul aromelor venind din fructe.
Mulți preferă să folosească direct mixurile de condimente din comerț, dar acestea complică și îngreunează de multe ori gustului vinului fiert, pe când fructele tăiate bucăți îmbogățesc experiența, mai ales că acestea pot fi mâncate cu ușurință dacă cana de vin fiert primește și o linguriță.
De asemenea, vă prezentăm și o rețetă de țuică fiartă simplă și delicioasă. Pentru ea aveți nevoie de câteva sute de mililitri de țuică, 2-300 ar trebui să fie suficient, piper boabe și miere.
Țuica cu 10-15 boabe de piper se pune la fiert, la foc mic, alături de câteva lingurițe de miere care se amestecă până la dizolvare. Ulterior, se adaugă câteva feliuțe tăiate subțiri de gutuie. Nu lăsați foarte mult pe foc la fiert, dar acoperiți vasul cu o farfurie și lăsați licoarea câteva minute ca aromele să se întrepătrundă.
De câte ori turnați o ceașcă nouă de țuică fiartă încălziți tot vasul. Țuica se bea cât este fierbinte, în gurițe mici.
Nu uitați să consumați atât vinul fiert, cât și țuica fiartă, în cantități rezonabile și doar în companii plăcute și în momente de bucurie.