Coreea de Nord și Rusia au convenit să ofere asistență militară imediată dacă oricare dintre ele se confruntă cu o agresiune armată, în cadrul unui pact pe care liderii lor l-au semnat în timpul primei vizite a președintelui rus Vladimir Putin în ultimii 24 de ani în această țară, transmite Reuters.
Angajamentul este văzut ca o revigorare a unui acord de apărare reciprocă în baza unui tratat din 1961 adoptat de aliații din timpul Războiului Rece, care a fost anulat în 1990, când Uniunea Sovietică a stabilit legături diplomatice cu Coreea de Sud.
Acordul pentru un „parteneriat strategic cuprinzător” semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un este una dintre cele mai importante acțiuni de profil din ultimii ani ale Moscovei în Asia.
„Dacă una dintre părți se confruntă cu o invazie armată și se află în stare de război, cealaltă parte va folosi imediat toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară și de altă natură, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și cu legile fiecărei țări”, se arată în articolul 4 al acordului, arată Reuters.
Articolul 51 din Carta ONU prevede dreptul unei țări membre de a întreprinde acțiuni de autoapărare individuală sau colectivă.
Angajamentul liderilor celor două țări, care se confruntă cu o izolare internațională din ce în ce mai mare, vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a Statelor Unite și a aliaților săi asiatici cu privire la cât de mult ar sprijini Rusia Coreea de Nord, singura țară care a testat o armă nucleară în acest secol.
Kim a făcut ecoul declarației lui Putin, legând în mod explicit aprofundarea legăturilor lor de lupta împotriva politicilor „hegemonice și imperialiste” ale Occidentului și ale Statelor Unite în special, inclusiv a sprijinului acordat Ucrainei.
Acordul mai arată că niciuna dintre părți nu va semna vreun tratat cu o țară terță care încalcă interesele celeilalte și nu va permite ca teritoriul său să fie folosit de nicio țară pentru a afecta securitatea și suveranitatea celeilalte, a precizat KCNA.
Cele două țări vor întreprinde acțiuni comune menite să „consolideze capacitățile de apărare pentru a preveni războiul și pentru a asigura pacea și securitatea regională și internațională”, a precizat aceasta.
Coreea de Sud și Casa Albă nu au comentat imediat conținutul anunțat al acordului.
Japonia și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” în legătură cu promisiunea lui Putin de a nu exclude cooperarea cu Pyongyang în domeniul tehnologiei militare.
Reacția din partea Chinei, principalul binefăcător politic și economic al Nordului, a fost discretă.
Washingtonul și Seulul au fost din ce în ce mai alarmate de aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Nord și le-au acuzat pe cele două că au încălcat legile internaționale prin comerțul cu arme pentru a fi folosite în războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Oficialii ucraineni au declarat că au găsit resturi de rachete nord-coreene în interiorul țării lor.
Rusia și Coreea de Nord neagă orice comerț cu arme.
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a permis „cea mai nerușinată anulare” a tuturor sancțiunilor impuse Coreei de Nord pentru a opri dezvoltarea armelor sale.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că pactul a arătat că puterile autoritare se aliniază. În prima sa vizită la Pyongyang din 2000 încoace, Putin i-a mulțumit lui Kim pentru sprijinul acordat politicii rusești, iar Kim a reafirmat sprijinul „necondiționat” și de neclintit pentru „toate politicile Rusiei”, inclusiv pentru războiul lui Putin cu Ucraina.
KCNA a publicat joi textul integral al acordului, care include, de asemenea, cooperarea în domeniul energiei nucleare, al explorării spațiale, al securității alimentare și energetice.
Cha Du Hyeogn Cha Du Hyeogn, un fost oficial guvernamental sud-coreean, care este în prezent cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a declarat că angajamentul de apărare reciprocă este similar cu cel din tratatul din 1961 dintre Nord și Uniunea Sovietică.
Dar referința la Carta ONU și la legile fiecărei țări este deschisă la interpretare și nu este clar dacă acordul va constitui o alianță, a spus el.
„Vine de la faptul că Kim vrea să pună totul pentru acest acord, în timp ce Putin este reticent în acest sens”, a spus Cha.