EDITORIAL & OPINIE

România, în afara Europei. Am căzut, din nou, între scaune

România în afara Europei. Am căzut din nou între scaune
sursa foto: Libertatea

Bubuie nervii în Europa. Donald Trump, liderul planetar, se va așeza zilele viitoare la masă cu președintele rus Vladimir Putin, peste capul șefilor europeni. Între timp, la Paris are loc, luni, un summit de criză fără participarea României. 

România, în afara Europei

Și este firesc ca stapânii să nu îi ia în calcul pe lacheii de la București, din cauza cărărora au primit, zilele trecute, un mare perdaf din partea vicepreședintelui american, JD Vance. Siderat de modul în care s-a procedat pentru anularea alegerilor în România, la ”sfatul” mai marilor de la Bruxelles.

Noi suntem acum căzuți, din nou, între scaune. Ai nimănui, căci așa de bine s-a jucat politica în cancelaria de la București. Asta înseamnă să ai oameni potriviți la locul potrivit. Ar fi de râs dacă nu ar fi purceaua moartă în coteț.

Discuțiile ruso-americane care vor ava loc luna aceasta în Arabia Saudită pot fi, după Ialta și Malta, un nou prilej de impărțire a influenței între cele două mari puteri. Dacă UE, ai căror membri suntem ne dau ”ignore” cu orice ocazie, de ce americanii sau rușii ne-ar băga în seamă. Cel puțin Moscova este tare ”bucuroasă” de ajutorul oferit de țara noastră Ucrainei. Acel ajutor care ne-a costat incomensurabil. Iar pe americani, străbunii noștrii încă îi mai așteaptă.

Omul potrivit, la locul potrivit. Ne merităm soarta

În realitate ce pretenții am putea emite când stai de ani buni doar cu căciula în mână pe la marile cancelarii. Mai mult, avem un președinte interimar, Ilie Bolojan, nevorbitor de limbi străine, după propriile declarații, un ”specialist” în limbi străine la Guvern, Marcel Ciolacu și un guvern capabil. Capabil de orice. Mari strategi în politici, după cum se poate observa cu ochiul liber. Vezi și pe plan intern protestele pensionarilor, ceferiștilor, polițiștilor etc. Mai simplu să îi numărăm pe cei care nu ies în stradă pentru a-și striga ”dragostea” la adresa conducătorilor iubiți. Pai dacă ei între ei își tot trag preșul în lupta pentru ciolan, ce ar mai fi de spus.

În curând vine pacea din Ucraina, spre deziluzia unor cancelarii europene și începe reconstrucția. Am curajul să pun pariu că România, în cazul fericit în care va fi invitată la această operațiune va avea de refăcut un adăpost de câini și poate vreun siloz, evenimente de mare mândrie pentru politicienii dâmbovițeni. Ne va mai întreba cineva cât ne-a costat Ucraina. Eforturile să fie primite!

În aceste momente de cumpănă planetară, premierul Ciolacu prinde pisici pe garduri, iar ambasadorul României în SUA  ne prezintă rețeta la supa rădăuțeană. Ce vrei, fac și ei ce se pricep mai bine. Doar românii sunt obișnuiți cu îndemnuri, cum că ar trebui să jucăm golf. Nimic nu poate să mai pară stupid din ce ne prezintă acești indivizi care din păcate conduc destinele acestei ”țări eșuate” (citat din memorie).

O Românie încremenită în sistem

Crapi de ciudă gândindu-te că România ocupă, ca număr al populației, a șasea poziție din cele 27 ale Uniunii Europene, iar țări mult mai mici precum Ungaria, țările baltice sau Croația, au demnitate și sunt privite și ascultate cu respect în cadrul UE. Deh, au conducători normali, patrioți si cunoscători de carte.

Europa se întoarce, ușor ușor, la suveranism, negat aprig în țara noastră și nominalizat drept extremism. Asta e actuala noțiune românească a patriotismului.

Deși potentații zilei declarau cu emfază ca au priceput la alegeri, așa cum au fost ele, că au înțeles mesajul românilor, practica dovedește exact contrariul. Atâta pot, atât au putut să priceapă.

Și asta se întâmplă acum, într-un oraș capitală europană, București, înecat în zăpadă, când primul gospodar al urbei, Nicușor Dan, este plecat în haiducie electorală pe unde a nins și nu s-a prins. Și-a delegat competențele. Pai a avut până acum?

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele