Sunt luate în calcul schimbări majore pentru români, la începutul anului viitor. Deși oamenii se vor bucura pentru că le vor crește salariile, pensiile și alocațiile, nu sunt numai vești bune. Dispar sau sunt reduse anumite beneficii.
De la începutul anului 2025, milioane de români se vor bucura de creșteri ale salariilor, pensiilor și alocațiilor. Cu toate acestea însă, anumite beneficii sociale vor fi eliminate sau reduse în Guvern. Modificările vor afecta atât veniturile populației, cât și cheltuielile gospodăriilor.
Creșterea salariului minim, indexarea pensiilor și alocațiilor vor aduce venituri mai mari pentru o mare parte a populației. Ei bine, eliminarea unor beneficii sociale importante, precum cardurile pentru energie, reducerea ajutorului pentru alimente și expirarea plafonărilor prețurilor, ar putea afecta negativ bugetele familiilor. Românii cu venituri mici vor fi cei mai afectați.
Salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, o măsură care va viza aproximativ 1,8 milioane de angajați. Această majorare este menită să îmbunătățească nivelul de trai al celor cu venituri minime garantate.
Pensiile vor fi indexate cu inflația și cresc alocațiile: Pensia medie va depăși 3.000 de lei, datorită unei creșteri de 12,1% a punctului de pensie. Valoarea punctului de referință va crește de la 81 de lei la 91 de lei.
Pensia minimă va crește cu 10,4%, însă pensionarii ale căror pensii au fost reduse după recalculare vor primi indexare doar la noua valoare, ceea ce înseamnă că unii vor vedea creșterea doar pe hârtie, fără bani suplimentari în mână.
Alocații pentru copii:
Alocațiile vor fi indexate cu rata inflației din anul fiscal anterior.
Dispar sau sunt reduse anumite beneficii sociale: Începând cu 2025, mai multe beneficii sociale vor fi reduse sau eliminate:
Cardurile pentru energie:Ajutorul de 1.400 de lei acordat în acest an nu va mai fi disponibil.
Ajutorul pentru alimente:
Valoarea acestui ajutor va scădea la 125 de lei și va fi acordat doar de două ori pe an (la fiecare șase luni), comparativ cu 250 de lei o dată la două luni în 2024.
Expiră plafonarea prețurilor la energie și alimentele de bază: Plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază va expira chiar pe data de 31 decembrie 2024. Până în prezent nu a fost luată vreo decizie de prelungire.
Plafonarea prețurilor la energie: Aceasta va expira în primăvara anului 2025. Schimbarea ar duce la creșteri semnificative ale facturilor pentru consumatorii casnici, unele ajungând să fie chiar duble. Ministerul Energiei caută soluții în prezent pentru a sprijini românii din categoriile vulnerabile.