EDITORIAL & OPINIE

Schenghen-ul va fi numai al nostru. Victorie!

Schenghen-ul va fi numai al nostru. Victorie
Sursa foto: EvZ

Schenghen-ul va fi numai al nostru. De ani de zile, România tânjește la Schengen și nu este un lucru rău. Dar puțină demnitate și totodată fermitate nu ar strica. Un ruj pe buze dat de UE s-a numit ”Air Schengen”, o bășcălie scoasă din pălărie pentru  ”neamurile de la țară”, așa cum suntem percepuți, grație talentaților noștri politicieni. care însă nu au ratat ocazia și au făcut din această ”imensă victorie” un titlu de glorie și laudă.   

Măsurile luate de țările din UE

Pe rând, cum au găsit un microfon, Iohannis, Ciucă, Ciolacu sau Rareș Bogdan, dar și alții care au mai vrut și au mai putut, ne-au explicat, doct, nouă fraierilor, cum că e un mare pas înainte acest Air Schengen și o sa vina și acceptarea finală. Amânată an de an. Vine JAI-ul, gata suntem pregatiți, am discutat la nivel inalt, toți ne susțin…, trece JAI-ul … avem speranțe pentru anul viiitor.

Ti-e și milă de bietul europarlamentar Eugen Tomac care mai avea puțin și se îmbolnăvea vorbind pe tema Schengen, transformată în tema vieții sale. Resentimentele poporului român față de Austria și nu numai, sunt total justificate.

După Olanda sau Țările de Jos, a venit rândul Austriei sa ne toace nervii în ultima perioadă. Și, sunt convins, o altă țara ar fi continuat represiunea dacă ar mai fi contat.

Acum nu mai interesează pe nimeni. De ce? Fiindcă acest Schengen nu mai e Schengen. Și nu o spun eu, vorbim pe materialul clientului, consemnat de Agenția Reuters.

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de sosiri legale și ilegale de migranți, ceea ce a determinat unele țări membre să reintroducă temporar controalele la frontieră în această zonă ce este în mod normal un spațiu larg de liberă circulație.

Migrație, fotbal terorism și alte motive

Spre exemplu, Austria are verificări la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie, cu Slovenia și Ungaria până în luna mai, iar cu Slovacia până la 2 iunie invocând presiunile asupra sistemului de primire a cererilor de azil, precum și preocupările legate de traficul de arme și de persoane și de rețelele criminale legate de războiul din Ucraina.

Nein Schengen Nehammer
Sursă foto: colaj Mediaflux/Inquam Photos

Și alte țări le-au urmat exemplu

Danemarca efectuează controale privind tranzitul terestru și maritim dinspre Germania până în luna mai, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Franța a invocat amenințările teroriste în reintroducerea controalelor la frontierele sale cu țările din Schengen, care vor dura până la 30 aprilie.

Germania a instituit controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția până la 15 iunie, invocând o creștere a migrației și a contrabandei. În plus, Berlinul a declarat că va introduce controale temporare la frontieră ca parte a securității sporite în jurul Campionatului European de fotbal din 2024, începând cu 14 iunie.

Controalele Italiei la granița cu Slovenia vor dura până în iunie, după ce Roma a declarat că migranții care sosesc prin Balcani ar putea fi teroriști.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen până în luna mai, invocând amenințări la adresa infrastructurii sale și din partea serviciilor de informații străine.

Slovenia, deschide o nouă filă, a instalat controale la frontierele cu Croația și Ungaria până în iunie, invocând deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și Ucraina, o amenințare ridicată de terorism și crima organizată în Balcanii de Vest.

Suedia și-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai, afirmând că a contracarat atacurile de când arderea Coranului a atras amenințări din partea militanților islamiști.

Finlanda a închis stațiile de trecere de la granița sa terestră cu Rusia – care nu face parte din spațiul Schengen – pentru o perioadă nedeterminată, ca răspuns la un val de solicitanți de azil din țări terțe, despre care a spus că a fost orchestrat de Moscova. Kremlinul a negat acuzația.

Helsinki a adăugat, de asemenea, mai multe porturi pe o listă în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.

Schenghen-ul va fi numai al nostru

Acum și la Air Schengen, în primele zile după 1 aprilie, tot au existat pe anumite aeroporturi contoale la actele românilor.

Nici nu prea mai contează, atâta timp cât doar noi și bulgarii vom fi singurei în acest, putem să îi spunem de acum, Șchmenghen. Bine ca nu suntem singuri, că altfel treceam doar din țara Loviștei în Țara Bârsei fără să prezentăm buletinele sau pașapoartele. Acum, că avem parteneri la momentul respectiv, am putea să încingem un dans, al bucuriei, pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse.

Trebuie să mai adăugăm că, nervos, europarlamentarul Mihai Tudose spune că în cazul în care Austria se va opune din nou aderării complete a României la Schengen, într-un Consiliu JAI, ar trebui dată în judecată. Vitejii românești, până la primul colț. În frunte cu principalii arizani, Iohannis, Ciucă și Ciolacu. E loc și pentru Predoiu.

Le-o iau inainte și îmi permit și primul banc: ”Ce are România și nu mai are nimeni din UE? Schengen!”.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la fel de bun ca somonul și păstrăvul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate locuri din lume, este bogată în aur și i se mai spune “Inima moartă a Africii”
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine, are cel mai curat aer, iar turiștii se bat pe rezervări
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Artista FAIMOASĂ din România cu cei mai frumoși SÂNI NATURALI, a întrecut-o pe Nicoleta Luciu
Artista FAIMOASĂ din România cu cei mai frumoși SÂNI NATURALI, a întrecut-o pe Nicoleta Luciu
Se interzice închirierea apartamentelor! INTERZIS pentru proprietarii de apartamente
Se interzice închirierea apartamentelor! INTERZIS pentru proprietarii de apartamente
Doliu în muzica românească. Un celebru artist a murit într-un accident
Doliu în muzica românească. Un celebru artist a murit într-un accident
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL