.lumen – primii ochelari pentru nevăzători – a obținut echivalentul premiului Nobel în design industrial – Red Dot Luminary Award.
Startup- ul românesc .lumen, care creează ochelari inovatori ce ajută la mobilitatea nevăzătorilor, a fost premiat împreună cu studioul de design Desiro Vision dintre mai mult de 4000 de concurenți înscriși. Dintre aceștia, doar 60 au fost aleși drept Best of the Best, iar ochelarii au primit marele premiu, considerându-se că „aceștia servesc drept inspirație în designul industrial”.
Explică chiar Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen:
“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.
.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari.
Ochelarii inovativi pentru nevăzători se înscriu în seria unor reuşite notabile, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, ceea ce denotă calitatea şi înalta performanţă a produsului.
Varianta industrială a acestuia urmează să fie lansată în perioada imediat următoare.
Utilitatea practică a acestui produs inovator se raportează la mai multe aspecte:
Click to display the embedded YouTube video
Echipa .lumen este formată din specialişti de înaltă calificare, cercetători consacraţi, profesori, doctori, în domenii precum: inginerie, ştiinţa calculatoarelor, electronică, studiile persoanelor cu dizabilităţi, design industrial, testare şi altele. Experienţa vastă a cercetătorilor, cumulată cu dinamismul şi energia celor mai remarcabile minţi, constituie unul dintre punctele forte ale .lumen.
“Acest startup s-a maturizat rapid prin aportul celor peste 30 de profesionişti din domenii complementare precum: mecatronică, robotică, tehnologie industrială, fiziologie, psihologie, business development sau, în unele cazuri, domenii pe care a trebuit să le inventăm chiar noi. Cu fiecare iteraţie am cercetat, proiectat, testat şi validat fiecare componentă a sistemului, de la elementele funcţionale, până la cele care implică ergonomia sau utilizarea etică şi ecologică a resurselor. Ne-am propus să proiectăm nu doar o soluţie pentru nevăzători, ci tocmai cea mai bună soluţie posibilă, una care să ofere cea mai performantă tehnologie, respectiv încredere, sustenabilitate şi suport pe termen lung”, declară dr. ing. Gabriel Chindriș, CTO .lumen, Conferențiar Universitar la Departamentul de Electronică Aplicată al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Startup-ul a fost fondat de către Cornel Amariei, un inventator de prestigiu, alături de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings.
Cornel Amariei este un autor și antreprenor născut în România. El a activat ca “Head of Innovation” într-o mare companie din industria automobilelor şi este “Standout Member” în primul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI”, dobândit anterior şi de personalităţi remarcabile ale lumii precum JFK și Elvis Presley.
Gabriel Chindriş, specialist de referinţă în domeniului tehnologiei electronice, este fondatorul unui grup de cercetare și dezvoltare în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj- Napoca, proiectând zeci de prototipuri și produse pentru multiple segmente tehnologice ale electronicii din următoarele industrii: automobile, bunuril de larg consum, sisteme industriale sau chiar domeniul explorării spațiale.
Gabriel şi Cornel colaborează încă din anul 2016, construind împreună peste 50 de proiecte avansate pentru industria automobilelelor.
Cornel Amariei s-a născut într-o familie în care ambii părinți au dizabilitati locomotorii, fiindu-le imposibil să se deplaseze fără ajutor. Crescând într-o astfel de familie, Cornel a realizat impactul dizabilităților asupra oamenilor. Mai apoi, conștientizând că peste 40 de milioane de oameni sunt nevăzători, el a decis să pună bazele .lumen.
În structura de conducere s-a alăturat şi Mihai Ivaşcu, ocupând funcția de Chairman of the Bord .lumen. Mihai este şi fondatorul Grupului M3 si CEO Modex Tech care angrenează dezvoltatori de software, ingineri și directori de afaceri, cu centre la Londra, București şi Washington, fiind premiat cu “Forbes 30 under 30” și finalist al “Ernst and Young’s Entrepreneur of the Year”.
Pentru a realiza ochelarii, .lumen a colaborat cu Desiro Vision – un studio de design cu sediul în Cluj-Napoca, specializat în cercetare, proiectare și dezvoltare de produse. Cu o istorie lungă care a început cu un grup de studenți ce împărtășeau o pasiune pentru design, Desiro Vision este acum o echipă de designeri profesioniști și artiști vizuali ce dezvoltă în mod constant produse care combină durabilitatea, sustenabilitatea și funcționalitatea.
„Designul nu este despre cum arată, ci despre cum funcționează. Acesta este un citat al lui Steve Jobs, pe care îl respect profund. Faptul că am câștigat acest premiu arată importanța problemei pe care o rezolvăm. Este o onoare să avem munca noastră apreciată la acest nivel”, Cornel Amariei – CEO și cofondator la .lumen.
„Acest premiu este o dovadă că spiritul vizionar, pasiunea pentru design și o colaborare excelentă, în contextul potrivit, pot duce la realizarea unor lucruri extraordinare.” – Prof. Dr. Ciprian Mihnea – Fondator DESIRO Vision și Director al Departamentului Design din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.
Click to display the embedded YouTube video
„Juriul a ales un design inteligent, dintre cei nominalizați la Red Dot: Best of the Best, pentru mult doritul Red Dot: Luminary. Un design care poate să îmbunătățească puternic viața a 40- 50 milioane de oameni. Acest design este bineînțeles incredibil atât din punct de vedere ergonomic cât și ingineresc. Pentru noi, jurații, este o mare onoare să putem contribui la succesul acestei idei, care ajută milioane de oameni cu o anumită dizabilitate prin a le mări independența și calitatea vieții.” – Wolfgang Meyer Hayoz, Membru Juriu Red Dot.