LIFESTYLE

Studiul care dă fiori! Cum afectează schimbările climatice ploile și inundațiile

Studiul care dă fiori Cum afectează schimbările climatice ploile și inundațiile
Sursa foto: realitatea.net

Universitatea de Tehnologie din Viena arată, într-un studiu recent, că schimbările climatice pot duce la precipitații mai abundente și inundații mai intense. Totuși, pentru a înțelege detaliile acestei relații, este important să se facă distincția între diferitele tipuri de precipitații și de inundații – și anume, între evenimentele pe termen scurt care au loc pe o scară temporală de ore și evenimentele pe termen mai lung care durează câteva zile. În fiecare caz, schimbările climatice au un impact diferit, arată Science Daily.

Studiul care dă fiori! Cum afectează schimbările climatice ploile și inundațiile

Schimbările climatice pot duce la precipitații mai abundente și inundații mai intense. Un nou studiu arată că, pentru a înțelege detaliile acestei relații, este important să se facă distincția între diferitele tipuri de precipitații și de inundații – și anume, între evenimentele pe termen scurt care au loc pe o scară temporală de ore și evenimentele pe termen mai lung care durează câteva zile. În fiecare caz, schimbările climatice au un impact diferit.

O echipă de cercetători austrieci a demonstrat acum pentru prima dată că precipitațiile și inundațiile pe termen scurt, de câteva ore, sunt afectate în mod deosebit de creșterea temperaturii cauzată de schimbările climatice. În cazul evenimentelor pe o scară de timp mai lungă, relația este mai complicată. Această constatare a fost făcută pe baza datelor detaliate colectate în Austria pe parcursul a peste un secol, dar poate fi aplicată și altor regiuni ale lumii. Ea permite, de asemenea, să se tragă concluzii cu privire la regiunile care vor suferi modificări ale probabilității de inundații și la modul în care acestea vor fi afectate. Rezultatele au fost publicate acum în revista Nature, potrivit Science Daily.

Schimbările climatice afectează ciclurile apei în întreaga lume

O privire asupra Austriei este deosebit de revelatoare la fenomenul care se întâmplă la nivel global.

„Suntem în situația foarte norocoasă de a avea la dispoziție date excelente”, spune profesorul Günter Blöschl de la TU Wien (Viena), care a condus proiectul de cercetare.

Din 1900, precipitațiile din Austria au fost înregistrate de două instituții separate: de serviciul meteorologic, în prezent Geosphere Austria, și de hidrografia austriacă, care este gestionată de Ministerul Agriculturii. Prin urmare, datele austriece sunt deosebit de fiabile și pot fi utilizate pentru a face previziuni pentru alte țări.

Aceste seturi de date au fost acum analizate în cadrul unei cooperări între TU Wien, Ministerul Federal al Agriculturii, Pădurilor, Mediului și Gospodăririi Apelor (BML), GeoSphere Austria și Universitatea din Graz.

Precipitații semnificativ mai frecvente pe scări scurte de timp

Analiza a arătat că evenimentele de precipitații pe termen scurt care durează doar câteva ore au crescut semnificativ în ultimii 30-40 de ani – cu aproximativ 15%. „Acest lucru a fost deja prezis de modelele climatice, deși cu incertitudini. Acum am reușit să o confirmăm”, spune Günter Blöschl.

Creșterea a fost la fel de puternică pe ambele părți ale Alpilor – acesta este un rezultat important, deoarece acestea sunt două regiuni diferite din punct de vedere climatologic.

„Acest lucru arată în mod clar că sistemele meteorologice la scară largă nu sunt factorul decisiv pentru aceste evenimente de precipitații pe termen scurt, deoarece acestea ar fi diferite în apropierea Mediteranei și la nord de principala creastă alpină”, spune Blöschl.

„În schimb, creșterea temperaturii cauzată de schimbările climatice conduce la precipitații mai intense la nivel local. Acest lucru se datorează în parte faptului că aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, dar și faptului că există mai multă energie în sistem, iar încălzirea mai puternică la nivelul solului duce la o mișcare ascendentă mai puternică a maselor de aer. Apoi, acestea se răcesc și ele mai repede, ceea ce duce la mai multe ploi.”

O imagine mai complicată pe o scară de timp mai lungă

Acesta este un fenomen universal: alte regiuni sunt afectate de acest mecanism în același mod ca Austria. Cu toate acestea, dacă se analizează precipitațiile pe termen mai lung, care durează câteva zile, apare o imagine diferită. În acest caz, fenomenele meteorologice globale precum El Niño, un proces climatic influențat de temperatura oceanelor, joacă un rol mult mai decisiv. Prin urmare, precipitațiile pe această scară de timp nu se modifică peste tot în același mod. În Mediterana, în unele regiuni din Italia, Spania și Grecia, perioadele lungi de precipitații pot deveni chiar mai rare ca urmare a schimbărilor climatice.

Această diferență între precipitațiile pe termen scurt și pe termen mediu înseamnă, de asemenea, că diferite regiuni sunt afectate destul de diferit de inundații.

„Râurile mai mici cu bazine hidrografice mai mici sunt puternic influențate de precipitațiile intense pe termen scurt. Prin urmare, riscul de inundații pe termen scurt este mult mai mare în zonele din apropierea acestor râuri”, explică Günter Blöschl.

Situația este diferită pentru râurile mai mari, precum Dunărea. Acestea sunt mai puțin influențate de precipitațiile locale la scară orară; aici, fenomenele meteorologice la scară zilnică joacă un rol mai important, determinând o creștere sau o modificare redusă a inundațiilor în funcție de situația hidroclimatică.

Astfel, datele colectate în Austria arată în mod clar că diferite tipuri de precipitații și de inundații sunt cu siguranță influențate de schimbările climatice – dar nu întotdeauna în același mod. Dacă doriți să evaluați corect riscul de inundații, trebuie să faceți distincția între diferite scări temporale.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele