EXCLUSIV

Sunt sau nu sunt necesare meditațiile? Ce spun părinții? | VIDEO EXCLUSIV MEDIAFLUX

Sunt sau nu sunt necesare meditațiile Ce spun părinții | VIDEO EXCLUSIV MEDIAFLUX
SURSĂ FOTO: MEDIAFLUX.RO

Meditațiile sunt forme de aprofundare ale materiei sau ultima resursă în acoperirea golurilor?

Rezultatele din ce în ce mai proaste de la examene, fie ele cele de la Evaluarea Națională sau cele de la Bacalaureat, împing părinții să investească sume considerabile de bani pe pregătirea suplimentară a elevilor pe care îi au acasă.

Meditațiile, moft sau necesitate?

În special în anii terminali sau, pentru părinții prevăzători, cu ani buni înainte de examene, părinții caută cel mai bun profesor de matematică, de română sau de limbă străină, după caz, care să le primească moștenitorul la ședințe de pregătire suplimentară. Se fac adevărate discuții pe grupurile de părinți sau se caută „pile” cât mai puternice, pentru a obține un DA de la acel cadru didactic despre care se spune că duce elevul în pragul obținerii unei note mari la examen.

În prima zi de școală din acest an, jurnaliștii Mediaflux.ro au stat de vorbă cu părinții în încercarea de a obține o explicație clară a acestei situații. Nu este suficient ce se face la școală? Este nevoie de meditații suplimentare pentru o aprofundare mai completă a materiei?

„Nu este suficient. Doar pe meditații ne putem axa pe ce vrem mai departe. Meditațiile au fost din clasa a VI-a. De fapt, am suplimentat încă din pandemie atunci când a fost nebunia cu online.”, a declarat Roxana Florea, mama unui elev de clasa a IX-a.

Meditațiile cu elevii de la clasă, interzise pentru profesori

Potrivit noii legi a Educației, care intră în vigoare pe 2 septembrie, profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar. Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Tot în lege se specifică faptul că profesorul „are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, adică din decembrie 2023, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

„Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.”, susține noua Lege a Învățământului, conform edupedu.ro.

Nu este precizată o sancțiune clară în acest caz, însă, potrivit articolului 210, “pentru celelalte abateri (n. red. mai puțin cele care presupun fapte de violență), în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege”, adică:

1. Reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
2. Suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
3. Suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
sta, Ministerul Educației a spus că nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contracost cu elevii de la clasă în ultimii 5 ani și nici nu știe să fi fost vreun cadru didactic sancționat pentru așa ceva.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele