WORLD

Titus Banc, românul inspirat de romanul „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran. Pe două roți, până la capătul lumii

Titus Banc românul inspirat de romanul Toate pânzele sus de Radu Tudoran. Pe două roți până la capătul lumii

Titus Banc avea doar 8 ani când a descoperit romanul „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran, și odată cu el că există „Capătul Pământului” și că în el există dorința ajungă acolo.

Iată acum, ani mai târziu, Titus Banc a porni călătoria în jurul lumii, singur, însoțit fiind doar de Zebru, motocicleta de care e nedespărțit de 6 ani. A început să-și creioneze itinerariul în minte încă de acum 5 ani. Știa că pentru a vedea America de Sud îți trebuie luni de zile. Anul trecut, pe final, visul lui începea să prindă contur: o vacanță de 3 luni, doar el și Zebru, „calul” lui pe două roți, inscripționat cu steagul României.

Titus Banc, românul inspirat de romanul „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran. Pe două roți, până la capătul lumii

Cel mai mult l-a impresionat Salar de Uyuni, cel mai mare deșert de sare din lume, care măsoară 10.000 de km pătrați. Călătoria nu a fost, însă, lipsită de peripeții: și-a luxat glezna la peste 4.500 metri altitudine, a rămas blocat o noapte în vama dintre Bolivia și Chile și a fost întâmpinat cu pietre în Peru, unde se află deja de 2 zile.

CITEȘTE ȘI: Cum arată iahtul spectaculos care poate să zboare pe deasupra valurilor? Ambarcațiunea atinge viteze

„Am ajuns în America de Sud, în Chile, pe 5 decembrie. La traseu am început să lucrez din luna septembrie și mi-am zis clar, încă de atunci: Vreau să ajung neapărat la Carretera Austral, Țara de Foc cu Ushuaia, numit și „Capătul lumii” și Salar de Uyuni, oglinda Pământului.” Zis și făcut!

Carretera Austral, unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, un adevărat „icon” pentru împătimiții de motociclism, a fost primul pe listă. „Am coborat 1.200 km la Carretera Austral, un drum fantastic, unde pare că timpul stă pe loc acolo. Când am intrat acolo, după primii 80 de kilometri, am trecut prin păduri virgine, foarte, foarte înalte. M-am simțit ca un pitic! Frunzele de brusture aveau câte 2 metri lățime, respectiv 2 metri lungime, am văzut niște ferigi de vreo 3-4 metri înălțime. Parcă eram o gâză, mă simțeam foarte mic! Am văzut, într-o zi întreagă, doar 3 mașini pe o distanță de 300 de kilometri. Am văzut balene, pinguini, foci – m-am șocat! A fost fantastic! E un drum fantastic, un icon pentru motocicliști!”

Titus Banc s-a născut în județul Bistrița, de profesie inginer constructor, recunoaște că-i este dor de prieteni, de România, însă, în egală măsură și la fel de intens trăiește experiența călătoriei la „Capătul Lumii”.

„Mi-e dor de țară, dar călătoria asta trebuia să fac! Cred că înveți să iubești România abia atunci când îți lipsește! Cred că doar să stai în România și să spui „mândru că sunt român” e o afirmație foarte falsă. Nu știi ce înseamnă România până nu compari! După aproape 3 luni de America de Sud pot să spun că România stă bine pe lângă Argentina și Chile. Argentina e o țară incredibil de bogată și e, de fapt, o ruină, toate sunt foarte vechi. Peste tot sunt sonde de petrol, de gaz. Am rămas șocat de cât de bogați pot fi și ce țară în ruină pot avea!”, spune românul devenit turist la capătul lumii.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri