Totul despre șeicul Mohamed bin Zayed, noul președinte al Emiratelor Arabe Unite. Educat în Marea Britanie și considerat un mare strateg

spot_img

Șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, a murit vineri la vârsta de 73 de ani, anunță CNN. Deși rolul său în conducerea Emiratelor a fost mai degrabă ceremonial din anul 2014, de când a suferit un accident vascular cerebral, el este privit ca un artizan modernizării statului. În locul său, sâmbătă, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan (MBZ) a fost ales oficial președinte.

Șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan fost președinte al Emiratelor Arabe Unite și emir de Abu Dhabi, deținând și titlurile de Comandant Suprem al Forțelor Armate și președinte al Consiliului Suprem al Petrolului. De asemenea a fost liderul Autorității de Investiții Abu Dhabi, care însumează aprox. 875 000 000 000 $ sub forma unor bunuri de mare valoare.

Conform Forbes, se estimează că Familia Al Nahyan, cumulativ, are o avere de 150 000 000 000 $.

Clădirea emblematică Burj Khalifa a primit numele suveranului din Abu Dhabi, care a plătit datoriile Dubaiului.

Totul despre șeicul Mohamed bin Zayed, noul președinte al Emiratelor Arabe Unite. Frate vitreg al fostuluii președinte

Lucrând în culise ani de zile ca lider de facto, șeicul Mohammed, în vârstă de 61 de ani, a transformat armata Emiratelor Arabe Unite într-o forță de înaltă tehnologie, care, împreună cu bogăția sa petrolieră și statutul de centru de afaceri, a extins influența emiratelor la nivel internațional.

Mohamed a început să dețină puterea într-o perioadă în care fratele său vitreg, președintele Sheikh Khalifa bin Zayed, a început să aibă probleme de sănătate, inclusiv un accident vascular cerebral în 2014, scrie Al Jazeeera.

MBZ, un strateg care aduce o perspectivă istorică în negocieri

MBZ, așa cum este cunoscut, a fost condus de o „o anumită linie de gândire fatalistă” conform căreia conducătorii arabi din Golf nu se mai puteau baza pe principalul lor susținător, Statele Unite, mai ales după ce Washingtonul a abandonat Egiptul în timpul Primăverii arabe din 2011.

De la baza sa de putere din capitala Abu Dhabi, șeicul Mohamed a emis un avertisment „calm și rece” președintelui de atunci, Barack Obama, să nu sprijine revoltele care ar putea să se răspândească și să pună în pericol dominația dinastică a Golfului, potrivit memoriului lui Obama, care l-a descris MBZ drept „cel mai inteligent ” Liderul Golfului.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA care servește în administrația Biden, care a avut legături strânse cu Emiratele Arabe Unite în ultimele luni, l-a descris drept un strateg care aduce o perspectivă istorică în discuții.

„El nu va vorbi numai despre prezent, ci va reveni cu ani, decenii, în unele cazuri, vorbind despre tendințele de-a lungul timpului”, a spus oficialul.

Gânditor tactic

În timp ce diplomații și analiștii văd alianța cu Riad și Washington ca un pilon al strategiei Emiratelor Arabe Unite, MBZ nu a ezitat să se miște independent atunci când interesele sau motivele economice o impun.

Criza din Ucraina a creat Emiratelor tensiuni cu Washingtonul atunci când țara arabă s-a abținut de la un vot al Consiliului de Securitate al ONU care condamna invazia Rusiei.

În calitate de producător OPEC, împreună cu titanul petrolier Riad, Emiratele Arabe Unite au respins și apelurile occidentale de a pompa mai mult petrol pe piață.

Abu Dhabi a ignorat alte preocupări ale SUA, înarmându-l și sprijinindu-l pe Khalifa Haftar din Libia împotriva guvernului recunoscut internațional și interacționând cu Bashar al-Assad din Siria.

Cea mai mare divergență a venit atunci când Emiratele Arabe Unite s-au retras în mare parte din Yemen, pe măsură ce războiul nepopular, în care au murit peste 100 de emirati, a intrat într-un impas militar.

”Sunt arab, sunt musulman și mă rog”

Deși spune că a fost atras de ideologia lor în tinerețe, MBZ a considerat Frăția Musulmană una dintre cele mai grave amenințări la adresa stabilității din Orientul Mijlociu.

La fel ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite acuză Frăția de trădare după ce a adăpostit membri persecutați în Egipt în anii 1960, doar pentru a-i vedea lucrând pentru schimbare în țările gazdă.

„Sunt arab, sunt musulman și mă rog. Și în anii 1970 și începutul anilor 1980 am fost unul dintre ei. Cred că acești tipi au o agendă”, a spus MBZ într-o întâlnire din 2007 cu oficiali americani, potrivit Wikileaks.

Educat în Marea Britanie

Educat în Emiratele Arabe Unite și absolvent al colegiul ofițerilor militari de la Sandhurst din Marea Britanie, neîncrederea șeicului Mohamed față de Frăția Musulmană a crescut după 2001, când doi dintre compatrioții săi s-au numărat printre cei 19 implicați în atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite.

În ciuda anilor de dușmănie, MBZ a ales să se colaboreze cu Iranul și Turcia pe măsură ce COVID-19 și concurența economică în creștere cu Arabia Saudită s-au concentrat asupra dezvoltării, împingând Emiratele Arabe Unite către mai multă libertate.

Văzut ca un modernizator acasă și un om carismatic de mulți diplomați, MBZ a promovat cu obstinație Abu Dhabi, anterior de profil scăzut, care deține bogăția petrolieră a Emiratelor Arabe Unite, stimulând dezvoltarea energiei, infrastructurii și tehnologiei.

A transformat armata

În calitate de comandant suprem adjunct al forțelor armate, i s-a atribuit faptul că a transformat armata Emiratelor Arabe Unite într-una dintre cele mai eficiente din lumea arabă, potrivit experților care spun că a instituit serviciul militar pentru a insufla naționalismul mai degrabă decât dreptul unei populații bogate.

„Șeicul nu acepta jumătăți de măsură. El vrea să știe ce nu funcționează bine, nu doar ce funcționează”, a spus o sursă cu acces la Sheikh Mohamed.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.