LIFESTYLE

Trei tipuri de masaj care te ajută să tratezi sindromul de oboseală cronică

Trei tipuri de masaj care te ajută să tratezi sindromul de oboseală cronică
sursa foto: pixabay.com

Deși deseori auzim în jur de oboseală cronică, nu întotdeauna tratăm această situație ca pe o problemă medicală urgentă. Atunci când cineva spune că suferă de oboseală cronică, ai tendința să spui fie că se victimizează prea tare, fie îl trimiți la culcare.

Medicii atrag atenția, însă, și spun că sindromul de oboseală cronică este o realitate medicală, ba chiar o urgență pe care trebuie să o tratăm cu seriozitate.

„Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o boală complexă și controversată, cu origini încă necunoscute. SOC este caracterizat prin oboseală severă, tulburări cognitive, probleme de somn, stare de rău după efort, manifestări care persistă mai mult de 6 luni și care pot afecta sever capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice”, explică medicii.

În general, spun specialiștii, sindromul de oboseală cronică se manifestă prin scăderea capacității de a desfășura activitățile zilnice, stare de rău după efort, somn neodihnitor, afectare cognitivă sau verbală, durerea în gât sau dureri musculare sau articulare.

Trei tipuri de masaj care te ajută să tratezi sindromul de oboseală cronică

Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medicul curant sau de protocolul propus de specialistul psiholog, studiile au arătat că masajul te poate ajuta să tratezi cu succes sindromul de oboseală cronică, dacă te afli într-o astfel de situație. Periodic organismul are nevoie de un restart pentru a putea funcționa la capacitate maximă, iar masajul este alegerea ideală pentru a te asigura că ești în cea mai bună formă posibilă.

Din multitudinea de tipuri de masaj care există, terapeuții susțin că există 3 care alungă eficient și pe termen lung efectele sindromului de oboseală cronică.

Masajul terapeutic, de exemplu, are efecte dovedite în ameliorarea problemelor digestive, a stărilor anxioase, a insomniilor, a migrenelor supărătoare, a oboselii cronice și în fortifierea sistemului imunitar.

Masajul terapeutic intervine direct asupra durerii, având efect antialgic datorită faptului că relaxează musculatura. Cu ajutorul manevrelor de frământare, vibrații și fricțiuni, folosite în cadrul masajului terapeutic, circulația sângelui este stimulată, organismul putând furniza mai mult oxigen și substanțe nutritive în țesuturi și organele vitale.

„După o ședință de masaj terapeutic general, vei putea observa cum amplitudinea și elasticitatea articulațiilor tale vor crește vizibil. În plus, în timpul masajului terapeutic, este stimulată secreția endorfinelor, un hormon al “fericirii” care reduce starea de stres a organismului.”, explică terapeutul Dan Bujor.

Sindromul de oboseală cronică sau burn out-ul sunt experiențe prin care trece omul modern tot mai des. Epuizare emoțională, lipsa energiei, pesimism, frustrare, cinism, resemnare, scăderea capacității de a lua decizii, de a rezolva probleme, neglijarea propriei stări de sănătate, incapacitatea de a se detașa de problemele profesionale inclusiv în timpul liber.

Într-o astfel de situație, mai spus specialiștii, poate să intervină masajul cu bambus care, pe lângă efectele recunoscute pe care le are asupra siluetei, este un foarte bun remediu în cazul sindromului de oboseală conică.

Prin masajul cu bambus este stimulat practic întreg organismului, iar aceast lucru contribuie și la reglarea anumitor procese responsabile cu ciclul somn-trezire și cu ceea de în mod generic denumim “calitate a odihnei”. Practic, impulsionăm organismul să își reia funcțiile firești, astfel încât în zorii zilei oricine să se poată trezi plin de energie și apt pentru a desfășura activitățile cotidiene.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: David Popovici a luat Bac-ul! Ce notă a obținut tânărul la ”examenul maturității”

Al treilea tip de masaj, însă, cu siguranță nu cel din urmă este reflexologia integrativă, o terapie care, de fapt, îmbină două tipuri de masaj -reflexoterapia și masajul de relaxare.

Reflexoterapia se ocupă cu eliminarea toxinelor din organism și stimularea funcțiilor per total. Talpa piciorului – una dintre zonele în care se află cele mai multe puncte reflexe – este de fapt o hartă a întregului corp. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroidă, plămânii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinară, colonul, ovarele – toate au câte un punct reflex corespondent în talpă. Reflexoterapeuții masează aceste puncte și astfel previn sau, după caz, tratează diversele afecțiuni ale acestor organe.

Stres, insomnie, depresie, reumatism, artrite, sciatică, nisip sau pietre la rinichi, impotență, frigiditate, gastrite, ulcer, hemorozi, balonări, hipo și hipertensiune, astm, bronșite, rinite, sinuzite, litiază biliară, probleme tiroidiene, reglarea menstruației, tulburări ale menopauzei, osteoporoză, obezitate, diabet, iată așa arată lista completă a problemelor pe care le poate rezolva reflexoterapia.

Important de știut că primele ședințe pot fi dureroare și că e posibil ca unii pacienți să se confrunte cu efecte adverse în timpul terapiei. Poate fi vorba despre amețeli, greață, stare de oboseală, febră, erupții cutanate. Nu te îngrijora! Este o situație normală.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele