BUSINESS

UE riscă să depindă de China pentru baterii electrice, după ce a renunțat la energia rusească

UE riscă să depindă de China pentru baterii electrice după ce a renunțat la energia rusească
sursa foto: Consiliul European
18 sept. 2023 | 17:02

Uniunea Europeană ar putea deveni, până în 2030, la fel de dependentă de China în ceea ce privește bateriile litiu-ion și pilele de combustie precum era dependentă de Rusia în ceea ce privește energia înainte de războiul din Ucraina, dacă nu ia măsuri ferme, se arată într-un document pregătit pentru liderii UE aflat în posesia Reuters.

Documentul, obținut de Reuters, va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei în timpul unei reuniuni a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

UE este la un pas să devină prea dependentă de China

Îngrijorați de creșterea afirmării globale și a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China și necesitatea diversificării către Africa și America Latină.

Documentul a precizat că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalități de stocare a energiei pentru a-și atinge obiectivul de zero emisii nete de dioxid de carbon până în 2050.

„Acest lucru va duce la o creștere fulminantă a cererii noastre de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoare, care se preconizează că se va multiplica de 10 până la 30 de ori în următorii ani”, se arată în document, elaborat de președinția spaniolă a UE.

În timp ce UE deține o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare pentru fabricarea electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, ea se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion cruciale pentru vehiculele electrice.

„Fără implementarea unor măsuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea avea până în 2030 o dependență față de China de o natură diferită, dar cu o gravitate similară, față de cea pe care o avea față de Rusia înainte de invazia Ucrainei”, a spus acesta.

Înainte de războiul din Ucraina UE era dependentă de energia rusească

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, anul de dinaintea invaziei rusești în Ucraina, UE a preluat din Rusia peste 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

Încetarea majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc al prețurilor la energie în UE și o creștere bruscă a inflației de consum, ceea ce a forțat Banca Centrală Europeană să majoreze puternic ratele dobânzilor, într-o măsură care a frânat creșterea economică.

Bateriile litiu-ion și pilele de combustie nu au fost singurul domeniu de vulnerabilitate al UE, se arată în documentul Președinției spaniole.

„Un scenariu similar s-ar putea desfășura în spațiul digital-tech”, se arată în document. „Previziunile sugerează că cererea de dispozitive digitale, cum ar fi senzorii, dronele, serverele de date, echipamentele de stocare și rețelele de transmisie a datelor va crește puternic în acest deceniu.”

„UE are o poziție relativ puternică în acest din urmă domeniu, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se arată în document.

Până în 2030, această dependență externă ar putea împiedica în mod serios creșterile de productivitate de care au nevoie urgentă industria și sectorul serviciilor europene și ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esențiale pentru a face față schimbărilor climatice, se arată în raport.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele