WORLD

Un fenomen periculos are loc lângă insula Santorini. Specialiștii sunt îngrijorați că zona ar putea fi distrusă

Un fenomen periculos are loc lângă insula Santorini. Specialiștii sunt îngrijorați că zona ar putea fi distrusă

Un fenomen periculos are loc lângă insula Santorini. Specialiștii seismologi se concentrază de câteva săptămâni asupra vulcanului submarin Kolumbo. Sub el, a fost depistată recent, printr-o tehnică avansată, o cameră magmatică în creștere, scrie Live Science.

Santorini a fost spulberată în urmă cu 400 de ani de Kolumbo Kolumbo este unul dintre cei mai activi vulcani submarini din lume, situat la aproximativ 7 kilometri de insula Santorini și la 500 de metri sub suprafața mării.

Un fenomen periculos are loc lângă insula Santorini. Va fi montat de urgență un observator vulcanic

Descoperirea a atras atenția experților vulcanologi care au stabilit că vulacanul Kolumbo, de lângă insula Santorini, trebuie monitorizat îndeaproape. Un Observator vulcanic instalat pe fundului mării din Santorini urmează să fie pus în funcțiune.

Camera de magmă este un bazin mare de rocă lichidă sub suprafața Pământului, greu de detectat în adânc. De data aceasta, a fost folosită o nouă tehnică de imagistică pentru vulcani. Aceasta produce imagini de înaltă rezoluție ale proprietăților undelor seismice.

Așa a putut fi depistat un corp mare, nedetectat anterior, de magmă mobilă sub Kolumbo, un vulcan submarin activ lângă Santorini, în Grecia.

Mai exact, s-a folosit o metodă numită inversarea formei de undă completă, care folosește unde seismice produse artificial pentru a crea o imagine de înaltă rezoluție care arată cât de rigidă sau moale este roca subterană. „Inversarea completă a formei de undă este similară cu o ecografie medicală”, a declarat coautorul Michele Paulatto, vulcanolog la Imperial College London, scrie Live Science. „Folosește unde sonore pentru a construi o imagine a structurii subterane a unui vulcan”, a adăugat el.

Există risc de erupție

Vulcanii subacvatici sunt monitorizați la fel ca omologii lor de pe uscat, dar deoarece seismometrele submarine sunt dificil de instalat, oamenii de știință au mai puține date despre vulcanii submarini. În încercarea de a depăși această problemă, cercetătorii au decis să încerce o tehnică diferită pentru a studia interiorul vulcanului Kolumbo.

Prezența camerei de magmă crește șansele unei erupții viitoare. Dacă magma ar găsi o cale către suprafață, atunci rezultatul ar fi o erupție vulcanică, spun studiile.

Toate acestea au determinat cercetătorii să recomande stații de monitorizare a pericolelor în timp real din apropierea acestui vulcan submarin activ, dar și a altora, pentru a îmbunătăți estimările cu privire la momentul în care ar putea avea loc o erupție.