Un vin românesc vândut în Marea Britanie a fost descoperit cu cele mai multe pesticide cancerigene. Un studiu guvernamental, citat de publicația britanică Daily Mail, plasează Feteasca Regală, vin produs de compania românească Cramele Recaș, pe primul loc în ceea ce privește numărul de pesticide.
Pe această listă se găsește și un vin din Moldova.
Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, spune că vinurile produse de compania din România nu conțin substanțe nocive.
Într-o analiză de laborator guvernamentală a 72 de vinuri, cercetătorii au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce unul – un alb numit Feteasca Regală de la compania română Cramele Recaș – conținea șase pesticide diferite.
Rezultatele programului guvernamental de testare a reziduurilor au fost adunate și analizate de Pesticide Action Network UK (PAN UK), o organizație non-profit cu sediul în Brighton .
„Iubitorii de vin nu ar trebui să riște să se expună la o serie de pesticide periculoase atunci când le place o băutură”, a spus cercetătorul PAN UK, Nick Mole.
„Sectorul vinului ecologic este înfloritor, demonstrând că este 100% posibil să se producă vin fără a se baza pe substanțe chimice toxice”.
Datorită cererii uriașe de vin, pesticidele sunt pulverizate pe vița de vie de către cultivatori pentru a ajuta la îndepărtarea dăunătorilor care dăunează culturilor, cum ar fi insectele și ciupercile.
Cu toate acestea, substanțele chimice toxice pot contamina solul, rămân pe struguri și ajung în produsul finit.
„Adevărata problemă este că pur și simplu nu poți spune după vedere, gust sau miros dacă există reziduuri de pesticide în vinul tău”, a spus Mole pentru MailOnline.
Potrivit lui Mole, cel mai sigur mod de a te asigura că nu sorbești pesticide împreună cu vinul tău este să „bei organic”. Vinul organic, care este etichetat ca atare cu un logo al Asociației Solului sau al unui organism similar, este făcut fără pesticide sau substanțe chimice sintetice.
„Am citit ce scrie în ziar acolo și în opinia mea e plin de gogomănie, cineva care vrea să să promoveze în speță un anumit tip de produse, adică produse bio și încearcă să afirme că toate produsele făcut cu agricultură normală sunt periculoase, toxice, scrie acolo.
Este fals! Deci în opinia noastră nu e nimic rău cu lucrul ăsta. Faptul că sunt mai multe tipuri de pesticide folosite e o practică. Normal este ca și cu antibioticele, variem produsele pe care le folosim ca să nu devină planta imună la ele.
Sunt undeva 7-10 tratamente pentru vii în fiecare an. Ei nici n-au spus acolo că sunt depășite cantitățile permise legal. Noi știm sigur că nu s-a depășit. Noi testăm toate produsele noastre în fiecare an pentru limitele astea.
Folosim numai produsele care sunt permise de Uniunea Europeană care sunt testate și autorizate după un foarte lung proces”, a explicat Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, potrivit sursei citate anterior.