Banca Națională a României vine cu vești bune pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la trei luni a scăzut miercuri față de cât era în ședința precedentă. În același timp, indicele IRCC, calculat trimestrial, a crescut ușor.
Indicele pe baza căruia se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ROBOR la 3 luni, a scăzut miercuri. Acesta a ajuns la 6,24% pe an, de la 6,25% pe an, cât fusese cotat în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Scăderea este totuși nesemnificativă dacă ar fi să ne uităm la valoarea indicelui ROBOR de la începutul anului trecut, 3,02% pe an, în timp ce la începutul acestui an ajunsese la un maxim de 7,56%, potrivit Agerpres.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 6,29%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la 6,32%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,96% pe an. IRCC reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023, în urcare faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,94%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.