LIFESTYLE

Vinul roșu și durerile de cap. Relația indirectă și cauza descoperită de oamenii de știință

Vinul roșu și durerile de cap. Relația indirectă și cauza descoperită de oamenii de știință
Vinul roșu Sursă foto: Pexels

Fiecare persoană este diferită și la fel se întâmplă și în cazul atunci când bem. Vinul roșu și durerile de cap nu merg neapărat mână în mână, diferența se pare că este făcută de anumite substanțe chimice.

Vinul roșu și durerile de cap

O sticlă de vin roșu în plus va provoca majorității oamenilor o durere de cap pulsatilă a doua zi dimineață. Cu toate acestea, câteva persoane nefericite vor avea o durere de cap urâtă după ce consumă doar o cantitate mică de vin roșu, în timp ce alte băuturi alcoolice nu le provoacă niciun disconfort (dacă nu chiar o stare plăcută de amorțeală).

Există câteva teorii cu privire la cauza celebrei „dureri de cap provocate de vinul roșu”. Una dintre teoriile principale este că unele persoane nu au enzimele necesare pentru a descompune concentrațiile ridicate de substanțe chimice care se găsesc în mod obișnuit în struguri, în special în coaja acestora.

Vinul roșu este fermentat împreună cu pielițele strugurilor, spre deosebire de vinul alb, care este produs după îndepărtarea pielițelor. Astfel, vinul roșu conține niveluri mai ridicate de compuși prezenți în pielițe, precum histamina și taninurile.

Nivelurile ridicate de histamină din sânge pot dilata vasele de sânge și pot provoca dureri de cap, în timp ce taninurile pot activa neurotransmițătorii asociați cu durerea, astfel încât aceste afirmații au o anumită validitate, deși sunt departe de a fi dovedite în mod concret.

Mulți dintre cei care suferă de dureri de cap dau vina și pe sulfiți, săruri conservante adăugate pentru a opri fermentația. Cu toate acestea, sulfiții sunt prezenți în multe alimente și băuturi, iar unele surse sugerează chiar că vinurile albe și dulci conțin niveluri mai ridicate decât vinul roșu.

Rolul jucat de quercetin

Cauza exactă a durerilor de cap provocate de vinul roșu a rămas necunoscută pentru oamenii de știință pentru o perioadă de timp, până când un studiu publicat în revista Scientific Reports în 2023 a propus un alt candidat puternic: un pigment vegetal care conferă aromă, numit quercetin.

Quercetinul se găsește în multe fructe și legume, dar devine problematic atunci când este amestecat cu alcoolul, deoarece împiedică capacitatea organismului de a descompune alcoolul.

În mod normal, enzima ALDH2 descompune un produs secundar al alcoolului numit acetaldehidă, care poate provoca înroșirea feței și dureri de cap dacă se acumulează. Cu toate acestea, quercetina poate bloca acțiunea ALDH2, ducând la niveluri mai ridicate de acetaldehidă și, prin urmare, la dureri de cap.

Din nou, quercetina se găsește în principal în coaja strugurilor, deci este mult mai abundentă în vinurile roșii decât în cele albe. Interesant este faptul că quercetina se formează atunci când strugurii sunt expuși la soare în timpul creșterii, un proces care este de obicei asociat cu vinuri de calitate superioară. Acest lucru ar însemna că vinurile mai fine și mai scumpe sunt mai susceptibile să provoace dureri de cap decât vinurile mai ieftine.

Unele persoane sunt mai sensibile

Cu toate acestea, studiul nu a reușit să identifice motivul pentru care unele persoane sunt mai susceptibile decât altele la starea de melancolie post-vino.

Este posibil ca aproximativ 8% din populația globală, în special persoanele de origine est-asiatică, să aibă o deficiență a enzimei ALDH2, care poate provoca dureri de cap și înroșirea feței după o noapte petrecută consumând alcool. Chiar și pentru cei cu o deficiență minoră de ALDH2, impactul suplimentar al quercetinei din vinul roșu ar putea determina creșterea nivelului de acetaldehidă peste pragul care declanșează durerea de cap.

Aceeași echipă de cercetători speră să aprofundeze această problemă printr-un studiu de urmărire care va implica administrarea unor doze diferite de supliment de quercetină sau de placebo unor consumatori de alcool predispuși la dureri de cap, împreună cu o băutură standard de vodcă pură.

În sfârșit, suntem pe calea cea bună pentru a explica acest mister vechi de milenii. Următorul pas este să testăm științific acest lucru pe persoanele care suferă de aceste dureri de cap, așa că rămâneți pe recepție, a declarat profesorul Morris Levin, coautor și expert în neurologie și director al Centrului pentru Dureri de Cap de la Universitatea din California, San Francisco, pentru BBC în 2023.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele