Tot mai des în ultimele săptămâni, medicii vorbesc despre virusul care face ravagii în această ravagii, mai ales peste ocean, dar și în Europa. Norovirusul, denumit în mod obișnuit gripă stomacală sau virusul de 24 de ore, este în creștere în SUA.
Datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor indică faptul că rapoartele privind focarele de norovirus – care sunt cele mai frecvente în perioada noiembrie – aprilie – au atins unele dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii 12 ani.
CDC a raportat 91 de focare de norovirus în SUA pentru prima săptămână din decembrie, cele mai recente date disponibile. Acesta a fost cel mai mare număr pentru acea săptămână din 2012 și al patrulea cel mai mare număr pentru orice săptămână din 2012.
CDC definește un focar ca fiind „apariția a două sau mai multe boli similare ca urmare a unei expuneri comune suspectate sau confirmate în laborator ca fiind cauzate de norovirus”.
Norovirusul se prezintă la fel ca o toxiinfecție alimentară – cu un debut rapid de greață, diaree, vărsături și dureri de stomac care durează în general între una și trei zile. Dar există câteva diferențe cheie.
Odată ce cineva este expus la norovirus – care se răspândește prin contact direct și poate persista pe suprafețe timp de zile sau chiar săptămâni – poate fi infectat într-o zi sau două.
Simptomele toxiinfecției alimentare, pe de altă parte, apar de obicei mult mai repede, în câteva ore, a declarat Dr. Shruti Gohil, profesor și director medical asociat al epidemiologiei și prevenirii infecțiilor la Facultatea de Medicină a Universității din California, Irvine.
Deși tratamentele pentru norovirus și toxiinfecție alimentară pot fi similare – să beți apă, să mâncați alimente blânde, să luați medicamente antidiareice – Gohil a spus că, în caz de îndoială, trebuie să acționați ca și cum ați avea norovirus.
Acest lucru se datorează faptului că norovirusul este extrem de contagios în comparație cu toxiinfecția alimentară. Norovirusul este una dintre cele mai contagioase infecții pe care le cunoaștem și, pentru a ajuta la prevenirea răspândirii sale, trebuie să fiți vigilenți în ceea ce privește spălatul pe mâini și dezinfectarea suprafețelor, a spus ea.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți dacă prezentați simptome este să rămâneți hidratat. Atunci când pierdeți atât de mult lichid, în special dacă nu puteți păstra niciun lichid, există riscul de deshidratare, care poate deveni periculoasă pentru viață, a spus Gohil.
Dacă amețiți sau vă simțiți amețit, a spus Gohil, atunci este posibil să fiți periculos de deshidratat și ar trebui să vă duceți la o cameră de urgență.
Ea a adăugat că o durere de cap este un semn de avertizare timpurie a deshidratării și un indicator că trebuie să creșteți aportul de lichide.
Persoanele care sunt foarte tinere, foarte în vârstă sau imunocompromise pot avea infecții care durează mai mult și pot fi expuse unui risc mai mare de deshidratare.
Gohil a menționat, de asemenea, câteva semne de deshidratare la care trebuie să fiți atenți în cazul persoanelor care nu pot vorbi, cum ar fi bebelușii și persoanele în vârstă nonverbale: nu pot forma lacrimi, gura lor pare uscată, sunt descurajați sau nu reacționează cu adevărat la dumneavoastră.
Gohil a spus că numărul total de focare de norovirus a fost destul de mare în acest an.
Unul dintre principalele motive pentru aceasta, a spus ea, este că mai mulți oameni s-au adunat pentru sezonul sărbătorilor în acest an decât au făcut-o în ultimii câțiva ani, când COVID-19 a fost o preocupare mai imediată.
„Avem mai multe focare, oamenii sunt demascați, oamenii se implică unii cu alții, nu își curăță mâinile, în mod clar. Curățarea și dezinfecția și toate aceste lucruri au scăzut. Și trebuie să consolidăm aceste practici.”, a spus Gohil, conform BusinessInsider.
Gohil a declarat că, înainte de pandemie, au existat ani în care focarele de norovirus au crescut la fel ca acum și că astfel de fluctuații sunt normale.
Ea a spus că toată lumea are un rol important de jucat în a ajuta la prevenirea răspândirii norovirusului.
„Ați putea, literalmente, doar fiind atenți, să salvați indirect viețile altor oameni. Este foarte, foarte important ca oamenii să înțeleagă că trăiți într-o comunitate și că aveți responsabilitatea de a vă îngriji, de a vă menține curați și de a-i menține pe ceilalți în siguranță”, , a spus ea.