LIFESTYLE

Vopsitul natural al ouălor de Paște. Care sunt cele mai bune metode

Vopsitul natural al ouălor de Paște. Care sunt cele mai bune metode
www.image.stirileprotv.ro

Există mai multe metode pentru vopsitul natural al ouălor de Paște pe care le puteți pune în aplicare. Nu facem altceva decât să folosim ingrediente care nu dăunează sănătății.

Gospodinele încep pregătirile și bucatele pentru Paște cu câteva zile înainte de marea sărbătoare. Așadar, printre acestea se numără și vopsitul ouălor. Pe masa de Paște nu au cum să lipsească mai ales acestea. Copiii sunt tare încântați să ajute, iar rezultatul final îi bucură tare mult.

Fără dar și poate, magazinele sunt pline de coloranți alimentari speciali pentru acest proces. Însă, cu toate acestea, nu strică să știți și câteva alternative naturale, dar și pentru culori variate. În mod normal, ouăle trebuie să fie roșii, dar noi preferăm să le facem în diverse nuanțe. Iată, mai jos, câteva modalități care vă pot fi de folos.

Vopsitul natural al ouălor de Paște

Ouă vopsite cu sfeclă roșie

Veți avea nevoie de:

  • ouă
  • oțet
  • apă
  • sfeclă (calculați câtă apă ați pus, atâta sfeclă răzuită veți adăuga pentru prima variantă, iar pentru a doua o sfeclă mică pentru 2 ouă)
  • ulei sau slănină

Pentru început trebuie să spălați foarte bine ouăle și să le lăsați să se usuce. Indiferent cu ce le-ați vopsi, acest pas este esențial. Altfel, vopseaua ar putea să nu prindă atât de bine. Într-o oală puneți cantități egale de apă și de sfeclă răzuită. Fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Trebuie să obțineți un lichid puternic pigmentat. Lăsați să se răcească puțin și apoi scoateți sfecla. Puneți ouăle, oțetul și mai fierbeți pentru circa 15 minute. Ulterior, opriți focul și lăsați să se răcească. La final, după le scoateți pe acestea din apă și le lăsați să se scurgă bine, puteți să le ungeți cu ulei sau cu slănină pentru a avea un luciu aparte.

Tot cu sfeclă mai puteți proceda și în alt fel. Curățați sfecla și tăiați în cubulețe. Puneți ouăle în apă rece și porniți focul. Lăsați-le să fiarbă timp de 5 minute. Apoi, după tot acest timp, puneți bucățile de sfeclă și oțetul și lăsați să mai fiarbă la foc mic timp de 25 de minute. Stingeți focul și lăsați ouăle să se răcească în acea apă pentru a se colora foarte bine. Le scoateți pe hârtie, iar când se usucă, ungeți cu ulei sau cu slănină.

Ouă vopsite cu turmeric sau curcuma

Veți avea nevoie de:

  • ouă
  • două linguri de turmeric sau curcuma
  • două linguri cu oțet
  • ulei sau slănină
  • o jumătate de litru de apă

Într-o oală puneți apă și turmericul sau curcuma. Amestecați foarte bine. Puneți oțetul și ouăle. Lăsați să fiarbă timp de 9 minute. Apoi, opriți focul și lăsați în apă chiar și peste noapte. La final, le ungeți cu slănină sau cu ulei.

Metode folosite încă din vechime

Ouă vopsite cu afine

Veți avea nevoie de:

  • cinci căni de apă
  • cinci căni de afine
  • ouă
  • ulei

Într-un bol puneți apa și afinele și lăsați-le la temperatura camerei. După câteva ore, strecurați lichidul într-o sită. Ouăle le fierbi separat, iar apoi pui în apa cu în care au fost afinele. Lăsați-le peste noapte. Le ungi cu ulei la final.

Ouă vopsite cu coji de ceapă

Veți avea nevoie de:

  • coji de ceapă roșie
  • ouă
  • oțet
  • ulei
  • apă

Într-o oală se pun cojile de ceapă și apa. Se lasă la fiert la foc mic în jur de o oră. Se strecoară lichidul, iar apoi se pun ouăle. Fierbeți ouăle timp de 10 minute. La final, puneți câteva linguri de oțet. Pentru un luciu aparte, ungeți cu ulei.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele