Cea mai recentă discuție a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale revelă îngrijorări la BNR. Inflația a crescut ”semnificativ” peste așteptări, iar scumpirile estimate pentru perioada următoare vor fi și mai mari.
Aceasta reiese din minuta discuțiilor celor 9 membri ai Consiliului de Administrație, publicată la finalul săptămânii trecute.
Iată câteva dintre principalele teme concluzii ale discuției purtate la Banca Națională a României.
Creșterea prețurilor ”la poarta fabricii”, respectiv prețul producției industriale, se va transfera, cu un anumit decalaj de timp, asupra prețurilor totalității bunurilor și serviciilor destinate consumului.
Sunt incertitudini și în ceea ce privește capacitaea unor firme de a rămâne viabile după sistarea măsurilor de sprijin guvernamental. În contextul costurilor ridicate la energie și transportul sunt așteptate restructurări sau falimente.
În ceea ce privește evoluțiile, rata anuală a inflației va crește probabil ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie. Responsabile continuă să fie prețul combustibililor, și prețurile alimentelor procesate.
Riscurile privind prognoza pe termen mediu a inflației sunt amplificate de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate, ce pot slăbi activitatea economică, dar și potențialul ei de creștere. Factorii care contribuie sunt agravarea crizei energetice și a blocajelor în lanțuri de producție, precum și accentuarea creșterii prețurilor altor mărfuri, cu precădere a celor agroalimentare.
Toate acestea vor afecta suplimentar atât puterea de cumpărare și încrederea consumatorilor, cât și activitatea, profiturile și planurile de investiții ale firmelor.
Membrii Consiliului BNR și-au exprimat preocupările legate de perspectiva absorbției fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte, însă este esențială pentru accelerarea reformelor structurale.
O sursă de incertitudini și riscuri crescute la adresa previziunilor o constituieconduita viitoare a politicii fiscale.
Influențe în sensul frânării creșterii salariilor sunt însă de așteptat din politica salarială prezumată a fi menținută în sectorul public în acest an, precum și din majorarea amplă a costurilor cu materiile prime, energia și transportul, ce face probabil dificilă acomodarea integrală a unor eventuale revendicări salariale substanțiale, au susținut mai mulți membri ai Consiliului.
Cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendentă, mult mai modestă totuși decât cele evidențiate în regiune. A urmat o cvasi-stabilizare pe noul palier, în contextul acțiunilor BNR în sfera gestionării lichidității, dar și pe fondul relativei calmări a volatilității pe piața financiară internațională.
Dar riscurile la adresa ratei de schimb a leului rămân ridicate, cu potențiale consecințe asupra inflației și a indicatorilor de vulnerabilitate externă