EXCLUSIV

Vox Mediaflux: Ce fac românii de Halloween?

Vox Mediaflux Ce fac românii de Halloween
SURSĂ FOTO: MEDIAFLUX

Ziua de Halloween se apropie, iar febra acestei sărbători i-a cuprins și pe românii.

Este drept, doar pe unii dintre ei, pentru că alții refuză cu desăvârșire să accepte că această sărbătoare le este potrivită. Pentru că ne-a interesat să aflăm paritatea, reporterii Mediaflux au întrebat cetățenii ce fac de Halloween.

Ce fac românii de Halloween?

Părerile sunt împărțite, vom vedea. Pe de o parte sunt români care abia așteaptă să vină 30 octombrie și să se costumeze în fel și chip, alții își amintesc de copilărie și declară că preferă să lase în urmă aceste amintiri, iar alții așteaptă, mai degrabă, Crăciunul, considerând că nu le face onoare că respecte o tradiție care nu le aparține.

„Eu sincer nu prea, mi se pare că durează mult timp să găsesc un costum potrivit. Mi se pare că este pentru copiii mici.”, a declarat Patrick, cetățean britanic care locuiește și muncește în România.

„La liceu, pe data de 31 octombrie, organizăm un fel de concurs. Cine câștigă, o să fie publicat pe un perete cu tot cu poză ca să vadă toată lumea. Pe costumul de fantomă am dat maxim 100 de lei.”, ne-a povestit Laur, elev de liceu.

Pe de altă parte, Emre, cetățean turc, spune că nu a respectat niciodată această sărbătoare pentru că în cultura lui nu se obișnuiește.

Părinții par să fie ceva mai deschiși în acceptarea și sărbătorirea Halloween-ului, iar Andrei, tată unei fetițe de 4 ani, ne-a povestit cum se pregătește.

„Pregătim ușor casa și petrecem în curte. Stăm cu cei mici, încercăm să petrecem mai mult timp cu ei. Până la urmă despre fericirea lor este vorba. Am alocat un buget de 500 de ron, la cât sunt toate de scumpe, eu zic ca ne ajung, reușim să organizăm tot ce este necesar.”.

Istoria Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Ce spun preoții despre Halloween?

În 2015, Părintele Constantin Stoica, reprezentantul Patriarhiei Române, susţinea că obiceiurile puse în practică în noaptea de Halloween nu sunt tocmai folositoare şi mulţi părinţi se plâng de faptul că micuţilor nu le sunt insuflate valori şi tradiţii frumoase, româneşti.

„Cred că sunt tradiţii folositoare şi tradiţii nefolositoare. Nu ştiu dacă este important să înfricoşăm pe cineva. Nu este vorba de păcat, dacă asta mă întrebaţi. Este vorba despre faptul că avem tradiţii româneşti foarte frumoase. Din păcate sunt mulţi părinţi care se plâng de aceste obiceiuri organizate de Halloween“, explică Stoica.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele