Adevăratele rețete croque-madame și croque-monsieur. Printre pilonii contra-gastronomiei franceze se numără fără îndoială croque-madame și croque-monsieur. De fițe este doar numele căci ele, în sine, reprezintă o mâncare simplă, consumată în orice braserie sau restaurant, de cele mai multe ori însoțite de cartofi prăjiți sau salată.
O istorie cu adevărat pariziană
Atât croque-monsieur, cât și croque-madame pot fi o alegere potrivită pentru
orice masă a zilei, mic-dejun, prânz sau cină. Ba mai mult, chiar o gustare mică atunci când vrei să-ți potolești doar puțin foamea. Se pregătesc rapid, la cuptor, în tigaie, chiar la microunde sau la un grill electric. Nu ai nevoie să cunoști tehnici complicate de gătit, poate doar să știi cum să prepari ouă perfecte de fiecare dată, în rest, totul este copilăresc de simplu.
Sendvisul croque-monsieur este un preparat tradițional regăsit în bistrourile pariziene. Cu toate acestea, povestea lui nu este atât de simplă.
Se bazează pe o legendă urbană pariziană neobișnuită de la începutul anilor 1900. Pe Grands Boulevards, mai precis pe Boulevard des Capucines, bistrourile și cafenelele duc un război nemilos pentru a atrage clienți, în mijlocul epocii de aur a restaurantelor din Paris. În 1910, un local, Le Bel-Age, s-a remarcat prin sendvisurile sale care erau mai ieftine decât ale concurenței.
Dar, într-o după-amiază, din lipsa clasicelor baghete folosite la
sendvișuri, patronul trebuie să găsească rapid o soluție pentru a continuă să-și servească toți clienții. Așa ajunge să se gândească la pâinea pentru sendvișuri! Două felii de pâine, brânză, șuncă și la cuptor cu ele, să se rumeneasca totul bine. Doar că patronul are reputația că ar fi canibal. Așadar, atunci când servește acest nou sendviș improvizat, nu este de mirare că mai toți clienții erau îngrijorați de compoziția preparatului, având în vedere reputația proprietarului, și ar fi întrebat ce fel de carne se găsește între cele două felii de pâine. Amuzat, patronul ar fi răspuns pe loc: „Ei bine, este o carne de domn!” Preparatul are succes, iar a două zi, în meniul bistroului apare mândru un nou sendviș, „croque-monsieur”, potrivit
beko.ro.
În cazul sendvisului croque-madame, istoria este mult mai scurtă și mai puțîn anecdotică. Se pare că numele lui ar proveni de la oul prăjit de deasupra, care se asemăna cu pălăriile purtate de femeile vremii.
Adevăratele rețete croque-madame și croque-monsieur
Rețetă croque-monsieur
Această
rețeta este pentru 4 persoane și se poate face în 15 minute!
Ingrediente:
8 felii de pâine pentru sendviș
20 g unt
4 felii brânză emmental
4 felii jambon sau șuncă presată
100 g brânză Gruyere rasă
4 linguri de lapte
sare, piper, după gust
1 g praf de nucșoară
Mod de preparare: Preincălzeste cuptorul la 180°C. Unge cu unt cele 8 felii de pâine pentru sendviș. Pe patru dintre felii, așază apoi câte o felie de brânză emmental și câte o felie de șuncă sau jambon. Acoperă cu celelalte felii de pâine unse cu unt. Amestecă brânză rasă Gruyere cu cele 4 linguri de lapte, adaugă sare, piper și un praf de nucșoară. Întinde acest amestec peste sendvișuri.
Introdu sendvisurile croque-monsieur la cuptor pentru 10 minute. Servește-le fierbinți.
Sfat: Pune feliile în prăjitorul de pâine înainte de a le unge cu unt, pentru că sendvișul să fie și mai crocant.
Rețetă croque-madame
Croque-monsieur se declină la feminin, iar sendvișul este la fel de delicios că cel din care se inspiră.
Ingrediente
2 felii de pâine pentru sendvișuri
2 felii de jambon
2 felii de cășcaval
3 linguri mari de Gruyere, rasă
1 ou
ulei pentru prăjit
unt moale
Mod de preparare: Taie feliile de jambon astfel încât să aibă aceeași dimensiune cu feliile de pâine. Păstrează bucățele pe care le-ai decupat, pentru că și ele vor fi folosite la sendviș. Nimic nu se aruncă!
Pe o felie de pâine unsă cu unt, pune o felie de cășcaval, apoi o felie de jambon și bucățile mici decupate, apoi adaugă altă felie de cașcaval. Acoperă cu cea de-a două felie de pâine, unsă cu unt.
Prăjește sendvisul într-o tigaie, la foc mic, pentru a-l rumeni pe ambele părți. Urmărește cu atenție să nu se ardă. Adaugă un strat bun de Gruyere rasă pe una din părțile rumenite, acoperă tigaia cu un capac și lasă câteva minute.
Între timp, gătește un ou ochi după preferințele proprii. Adaugă oul peste brânză care s-a topit, condimentează cu sare și piper. Servește imediat.