#secretstory

8 Martie, sărbătoarea iubită de comuniști. Cum erau elogiate „tovarășele” pe vremea lui Ceaușescu

8 Martie sărbătoarea iubită de comuniști. Cum erau elogiate tovarășele pe vremea lui Ceaușescu

8 Martie, sărbătoarea iubită de comuniști. Oficial, Ziua Internaţională a Femeii a fost proclamată, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, în 1977, însă o zi în care este celebrată femeia există încă din perioada grecilor antici.

În fiecare primăvară, grecii o sărbătoareau pe Rhea, considerată mama tuturor zeilor. O altă explicaţie, venită din vechile credinţe populare, leagă sărbătorirea zilei femeii de momentul în care natura renaşte.

8 Martie, sărbătoarea iubită de comuniști pentru că nu avea implicații religioase

”Este socotită ziua femeii, ziua mamei pentru că în renaşterea naturii pământul este reprezentat ca o mamă care dăruieşte flori, dăruieşte recolte. Fiind începutul primăverii, prima săptămână din martie, până în 9, este dedicată unor divinităţi feminine, până atunci sunt babele. Pământul era considerat o femeie care dăruieşte, este fertil”, explică muzeograful Carmina Maior.

În Anglia anilor 1800, ”duminica mamei” se sărbătorea în a patru duminică de la începerea Postului Paştelui iar în 1909, pe 28 februarie, Ziua Femeii este celebrată pentru prima dată la New York.

Din 1913, în Rusia Ziua Femeii se sărbătoreşte în ultima duminică din februarie, dată din calendarul pe stil vechi care, din 1917, coincide cu ziua de 8 martie în calendarul pe stil nou.

De altfel, Ziua Femeii avea să fie declarată de Lenin sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică.

Sărbătoarea a fost extrem de bine popularizată şi în România comunistă, unul dintre motive, spun specialiştii, fiind acela că nu avea implicaţii religioase.

”Această sărbătoare a fost popularizată mult în perioadă comunistă, fiind printre puţinele sărbători care nu aveau implicaţie religioasă.

Pentru oamenii de atunci era totuşi un prilej de bucurie că se făceau mici serbări închinate mamei, s-au scris poezii, copiii aveau program la grădiniţă şi la şcoală să confecţioneze floricele pentru mame şi le era accentuat respectul faţă de mamă”, mai spune muzeograful Carmina Maior.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele