An de an, mii de credincioși vin să celebreze Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Cu o tradiție de sute de ani, pelerinajul de pe dealurile județului Cluj adună credincioși din toată țara care vin să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Și în acest an, oamenii și-au instalat corturile și participă la slujbe, chiar dacă canicula pune la grea încercare pelerinii.
Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Procesiunea la icoana făcătoare de minuni. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula rămâne un moment central al spiritualității ortodoxe, unind generații printr-o credință comună și o dorință profundă de vindecare și mântuire.
Procesiunea de la Mănăstirea Nicula este o tradiție de sute de ani care adună credincioși din toate colțurile țării, uniți prin credința lor în puterea vindecătoare a Maicii Domnului. Anul acesta, în ciuda provocărilor cauzate de caniculă, pelerinii continuă să-și urmeze drumul cu smerenie și speranță, într-o manifestare de credință și devotament care transcende timpul.
Miercuri, 14 august, pelerinii au pornit din orașul Gherla într-o procesiune pedestră de aproximativ 7 kilometri, până la Mănăstirea Nicula. Conduși de Mitropolitul Andrei al Clujului, care a devenit o prezență constantă în acest pelerinaj, credincioșii au fost întâmpinați la Gherla de autoritățile locale și de preoți.
Cu binecuvântarea primită în biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului, cei aproximativ 700 de pelerini și-au început drumul pe jos, însoțiți de echipaje de Poliție, Jandarmerie și SMURD, care au asigurat desfășurarea în siguranță a evenimentului.
Mitropolitul Andrei nu a fost singur în această călătorie spirituală. Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, i s-a alăturat, aducând cu el un mesaj de unitate și comuniune spirituală pentru credincioșii din diasporă.
Pe traseu, prezența pelerinilor în costume naționale, purtând cu ei pâine și sare, simboluri ale ospitalității și credinței, a transformat procesiunea într-un moment de mare emoție și devoțiune.
Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Procesiunea la icoana făcătoare de minuni. Pentru cei care ajung la Mănăstirea Nicula, dorința de a se închina la icoana Fecioarei cu Pruncul este motivul principal al călătoriei.
Această icoană, despre care se spune că a lăcrimat în 1699, este considerată de credincioși ca având puteri vindecătoare. Mulți dintre ei vor da ocol lăcașului pe coate și în genunchi, în semn de smerenie și credință profundă.
Legenda lăcrimării icoanei și istoria sa impresionantă atrag an de an pelerini dornici de liniște sufletească și vindecare.
După sosirea la mănăstire, la altarul de vară a fost oficiată Vecernia Mare, urmată de scoaterea icoanei făcătoare de minuni din biserică.
Slujbele Utreniei și Prohodul Maicii Domnului încep la ora 22:00, culminând cu o procesiune solemnă în jurul mănăstirii, în jurul orei 00:00.
Sub cerul înstelat, pelerinii participă la aceste momente sfinte cu o profundă reverență, conștienți că fac parte dintr-o tradiție care depășește cu mult timpul și spațiul.
Joi, 15 august, ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va fi marcată de Sfânta Liturghie, oficiată de Mitropolitul Andrei alături de Preasfințitul Teofil de Iberia. Începând cu ora 9:00, pelerinii vor avea ocazia să participe la acest moment de rugăciune și comuniune, care reprezintă punctul culminant al sărbătorii, scrie Basilica.
08:00 Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI
09:00 Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Predică PS Benedict Bistrițeanul
12:00 Taina Sfântului Maslu
Plecarea soborului de arhierei din Gherla spre Mănăstirea Nicula
18:00 Vecernia cu Litie
Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)
21:30 Scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului
22:00 Utrenia și Prohodul Maicii Domnului
Înconjurul bisericii cu Icoana
Moliftele Sfântului Vasile cel Mare
05:00 Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserică
08:00 Acatistul Adormirii Maicii Domnului
09:00 Sfânta Liturghie arhierească în sobor de arhierei, preoți și diaconi
Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)
Pe tot parcursul șederii lor la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt îndemnați să fie responsabili unii față de alții și să respecte locul sfânt pe care îl vizitează. Reprezentanții eparhiei au subliniat că pelerinii trebuie să lase în urmă un loc curat, păstrând astfel frumusețea și sfințenia „grădinii Maicii Domnului”.
Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Procesiunea la icoana făcătoare de minuni.