După cum bine știți, bacșișul reprezintă suma de bani care se dă peste plata inițială. Mai mult, acest gest relevă educația aleasă a fiecăruia.
De multe ori, suntem în dilemă când vine vorba despre asta. Ne e teamă să nu lăsăm prea puțin totuși. De aceea m-am gândit să pun în lumină câteva aspecte despre acest subiect pentru a nu mai trăi cu tot felul de întrebări.
Multă lume se întreabă dacă este obligatoriu să se lase bacșiș sau doar dacă suntem mulțumiți de servicii. Din acest motiv, este bine să știm cât și cui trebuie să lăsăm. El a apărut pentru prima dată în Anglia, în secolul al XVI-lea.
Bineînțeles că acest obicei a fost răspândit destul de repede în întreaga lume. Suma nu este aceeași peste tot, ci diferă de la o țară la alta, potrivit Libertatea.
De asemenea, există două tipuri de bacșiș. La primul se calculează procentul din nota de plată, iar cel de-al doilea este cel care se lasă la aprecierea clientului. În ceea ce privește prima categorie: șoferii de taxi, chelnerii, frizerii, coafezele etc ar trebuie să primească 10% , 15% sau 20% din valoarea notei.
El nu trebuie să fie nici prea mic, întrucât ai putea părea zgârcit, însă nici prea darnic. Asta ar reliefa faptul că nu dai dovadă de generozitatea, ci de o creștere proastă.
La fel s-ar putea spune și dacă nu lași absolut nimic, mai ales atunci când ar trebui. În acel moment te gândești că nu te-ai mai întâlnit cu persoana aia prea curând sau chiar niciodată. Totuși, nu este o regulă și ar trebui să te abați de la ea. Ai gândi foarte greșit.
O regulă nescrisă spune că bacșișul ar trebui să fie cuprins între 5 și 20% din valoarea netă a notei de plată, indiferent că vorbim despre restaurant, frizerie, servicii de curierat etc.