LIFESTYLE

Beneficiile consumului de hrișcă. Sprijină sănătate cardiovasculară

Beneficiile consumului de hrișcă. Sprijină sănătate cardiovasculară
www.doc.ro

Beneficiile consumului de hrișcă sunt destul de numeroase și trebuie să le aibă în vedere fiecare dintre noi. De asemenea, a devenit foarte apreciată de-a lungul timpului pe meleagurile noastre.

Hrișca este foarte folosit în diferite rețete, chiar și pentru copii. Este bogată în proteine și nu conține gluten. Reprezintă o plantă ierboasă cu o înălțime de 20-60 și face parte din familia Polygonaceae. Pot consuma fără probleme persoanele care au intoleranță la gluten sau care își doresc să îl evite cât de mult posibil. Mai mult decât atât, are conținut mare de antioxidanți esențiali, în vitaminele B1, B2, B3, B6, magneziu, fier, potasiu și zinc.

Beneficiile consumului de hrișcă

Sprijină sănătatea cardiovasculară

Hrișca ajută la menținerea sănătății cardiovasculare datorită conținutului de potasiu și magneziu. În altă ordine de idei, contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Să nu uităm de faptul că menține nivelurile sănătoase de colesterol.

Ajută la buna funcționare a organismului

Hrișca are foarte multe vitamine și minerale, deci practic substanțe importante pentru o bună funcționare a organismului. Mai poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Ajută la menținerea greutății

Datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, hrișca ne poate fi de folos în menținerea senzației de sațietate, esențială în momentele în care ne dorim să rămânem la aceeași greutate sau chiar să dăm câteva kilograme nedorite, potrivit Doc.

Ajută la stabilizarea glicemiei

Are un indice glicemic destul de mic. Așadar, menține nivelurile de zahăr din sânge în limita normalului și se evită creșterile bruște ale glicemiei.

Cum poate fi consumată hrișca

Hrișca poate fi consumată sub mai multe feluri, cum ar fi:

  • Poate fi înmuiată în apă peste noapte sau fiartă și răcită fie în apă, fie în lapte.
  • O puteți adăuga în diverse salate, în legume proaspete, brânzeturi, nuci etc. De altfel, mai ales dacă este fiartă în lapte, o puteți mânca cu diferite gemuri sau dulceață.
  • Mai poate fi folosită ca și garnitură pentru feluri principale, precum legume, carne, pește. Nu este greșit nici dacă o serviți simplă.
  • Poate fi utilizată în deserturi de casă, chiar și în clătite. Puteți să folosiți și făină de hrișcă pentru a nu avea gluten dulciurile dumneavoastră.
  • Poate fi adăugată în supe sau în ciorbe.
  • Poate fi folosită pentru a face băuturi delicioase și sănătoase, precum băuturi proteice sau smoothie-uri din fructe sau legume.

Înainte de toate, indiferent unde doriți să o folosiți, nu uitați că trebuie spălată foarte bine. În cazul în care nu vei face asta, acizii naturali pot oferi un gust amar, pe care puțină lume îl tolerează. Înainte să consumați hrișca, e bine să mergeți la medic și să vă dea acceptul. Trebuie să aibă mare grijă persoanele alergice, persoanele care au pietre la rinichi sau alte afecțiuni renale, dar și cele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele