NEWS

Care sunt hormonii fericirii. Cum ne influențează viața

Care sunt hormonii fericirii. Cum ne influențează viața
www.doctorulzilei.ro

Hormonii fericirii au un rol foarte important asupra sănătății noastre. Mai mult decât atât, ne pot influența viața într-un mod pozitiv mereu.

În momentul în care hormonii de fericire sunt eliberați de glande în fluxul sanguin, vom simți imediat o stare de fericire, de bine, de relaxare. Ei ne dau dorința de a trăi cât mai frumos, dar și motivație. Practic, aceștia ne pot controla nouă starea. Reprezintă, practic, substanțe chimice extrem de benefice pentru fiecare dintre noi.

Care sunt hormonii fericirii și ce rol au

Serotonina

Acest hormon este asociat de fiecare dată cu starea de fericire și starea de spirit. Este produsă în principal de tractul digestiv și creier, potrivit Libertatea. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu tulburări de alimentație, insomnie, depresie și stările de anxietate. În schimb, nivelurile crescute duc la pe stare de bine generală pe care ne-o dorim în orice moment. Astfel, serotonina poate fi stimulată prin odihnă, printr-o dietă echilibrată și sănătoasă, expunerea zilnică la soare etc.

Dopamina

În general funcționează la nivelul sistemului nervos central și este asociată cu plăcerea, motivația, recompensa, mișcările voluntare, atenția, concentrarea etc. Poate fi stimulată făcând ceea ce ne face cel mai mult plăcere, făcând exerciții fizice, plimbându-ne, bucurându-ne de orice reușită ori cât de mică ar fi ea. Nivelurile de dopamină pot fi afectate de diverse substanțe sau condiții. Vorbim mai exact despre: tulburare de deficit și atenție și hiperactivitate – ADHD, dependența de alcool sau droguri, diverse medicamente etc.

Întrucât dopamina este produsă de tirozină, putem obține acest aminoacid din anumite alimente. Printre ele menționăm următoarele:

  • avocado
  • banane
  • lactate: lapte, iaurt, brânză
  • carne de pui, dar și alte tipuri de păsări de curte
  • susan
  • semințe de dovleac

Oxitocina

Joacă un rol semnificativ în relațiile sociale, în comportamentele de atașament etc. Nu degeaba oxitocinei i se mai spune și „hormonul iubirii”. Este asociată cu încrederea și iubirea. Poate fi stimulată prin activități care să implice îmbrățișări, legături. Datorită acesteia, se poate reduce anxietatea socială de care suferă foarte multă lume, în special în zilele noastre.

Una dintre cele mai cunoscute efecte ale oxitocinei este implicarea sa în inducerea contracțiilor uterine în timpul nașterii. Astfel, se stimulează și laptele matern în timpul alăptării. Legătura dintre mamă și copil este una specială, fără dar și poate.

Endorfinele 

Ele sunt eliberate în sistemul nervos central și în alte părți ale corpului. Mai ales în momentele de stres pe care le trăim, durere sau exercițiu fizic intens. Sunt cunoscute pentru capacitatea de a reducere durerea și de da o stare de bine. Pot influența starea de spirit și nivelurile de energie.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele