LIFESTYLE

Câți ani trebuie să muncească un român în străinătate ca să primească pensie. Cum e în Italia, Spania, Germania și Marea Britanie

Câți ani trebuie să muncească un român în străinătate ca să primească pensie. Cum e în Italia Spania Germania și Marea Britanie

Potrivit datelor oficiale, aproape 6 milioane de români lucrează legal în străinătate, deci vor avea dreptul la pensie. Dacă ați lucrat în mai multe țări din UE , este posibil să fi acumulat drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Va trebui să vă adresați autorității de pensii din țara în care locuiți sau ați lucrat ultima dată. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, țara gazdă vă va transmite cererea celei în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă este responsabilă pentru procesarea cererii dumneavoastră și pentru reunirea evidențelor contribuțiilor dvs. din toate țările în care ați lucrat, potrivit europa.eu.

În unele țări, autoritatea de pensii ar trebui să vă trimită formularul de cerere de pensie înainte de a ajunge la vârsta de pensionare a țării respective. Dacă nu îl primiți, verificați cu autoritatea de pensii pentru a vedea dacă vi le va trimite automat.

Câți ani trebuie să muncească un român în străinătate ca să primească pensie. Diferențele de vârstă la pensionare

Ar trebui să cereți informații despre obținerea pensiei cu cel puțin 6 luni înainte de a vă pensiona deoarece obținerea unei pensii din mai multe țări poate fi o procedură lungă. În unele țări din UE , va trebui să așteptați mai mult pentru a începe să vă luați pensia decât în ​​altele.

Puteți primi pensia din țara în care locuiți acum (sau ați lucrat ultima dată) numai după ce ați împlinit vârsta legală de pensionare în acea țară. Dacă ați acumulat drepturi de pensie în alte țări, veți primi acele părți din pensie numai după ce ați împlinit vârsta legală de pensionare în acele țări .

Asa ca este important să aflați dinainte, din toate țările în care ați lucrat, care va fi situația dumneavoastră dacă veți schimba data la care începeți să primiți pensia. Dacă luați o pensie mai devreme decât cealaltă, aceasta ar putea afecta sumele pe care le primiți .

Puteți obține mai multe sfaturi de la autoritatea relevantă din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat.

 Toate perioadele lucrate vor fi „agregate” (adunate) și pensia dumneavoastră va fi calculată proporțional. Trebuie avut în vedere că unele țări nu acordă pensie dacă perioada lucrată e mai scurtă de un an.

Italia. 5 ani de cotizare pentru bone și menajere, minimum 10 pentru celelalte profesii

Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale.

Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Pentru alte profesii, stagiul minim de cotizare în Italia este de 10 ani.

Spania: minimum 15 ani de cotizare

Lucrătorii care îşi încetează total sau parţial activitatea profesională şi îndeplinesc anumite cerinţe se pot pensiona de limită de vârstă.
.
Pensionarea parţială permite plata unei pensii de către sistemul de securitate socială în acelaşi timp cu prestarea unei activităţi profesionale cu timp parţial. Persoana să fie înregistrată, asigurată sau într-o situaţie echivalentă în cadrul sistemului de Securitatea Socială.

Trebuie să fi împlinit vârsta de 65 de ani și să fi contribuit timp de 15 ani, dintre care cel puţin doi trebuie să fie cuprinşi în ultimii 15 ani dinaintea datei pensionării (ziua încetării activităţii sau ziua solicitării pensiei, în cazul unei situaţii echivalente titularului asigurării).

Un lucrător trebuie să fi plătit contribuţii 35 de ani pentru a primi o pensie integrală (100%).

La data întrunirii condițiilor de pensionare, lucrătorul roman care a desfașurat activitate lucrativa pe teritoriul Spaniei va beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare realizate in Romania  si Spania, in vederea stabilirii drepturilor de pensie. Pentru a putea valorifica la pensie perioada lucrata in Spania trebuie sa fi cotizat la sistemul de securitate sociala spaniol. La data pensionarii trebuie sa completati formularele specifice pentru dosarul de pensie cu menționarea tarilor si perioadelor in care ati lucrat si cotizat la sistemul de securitate sociala.

De asemenea, puteti solicita la Trezoreria Securitatii  Sociale din provincia spaniola in care ati lucrat, un document, „vida laboral”, care certifica perioadele de cotizare.

Germania, stagiu de cotizare 5 ani

Legea germană în privința pensiilor prevede, de fapt, că după 5 ani de muncă în Germania ai dreptul de a solicita o pensie germană, ceea ce nu înseamnă că după această perioadă vei și primi o pensie integrală.

Potrivit datelor oferite de Deutsche Rentenversicherung (Asigurările Germane de Pensii), perioada de așteptare este perioada minimă de asigurare definită în asigurarea legală de pensie. Această perioadă minimă de asigurare se măsoară pe baza numărului de perioade de asigurare, în special a numărului de prime plătite.

Astfel, în funcție de tipul de pensie, perioada de asigurare necesară este de 5 ani, 20 de ani, 25 de ani, 35 de ani sau 45 de ani.

Perioada de așteptare este îndeplinită atunci când cei 5 ani reprezintă fiecare câte 12 luni în care a avut loc perioada de asigurare, pentru că verificarea are loc în luni, nu în ani. Prin urmare, perioada generală de așteptare de 5 ani include luni calendaristice în care au fost plătite contribuții.

Respectarea termenului general de așteptare de 5 ani este o condiție pentru atribuire: pensionare după împlinirea vârstei legale de pensionare; pensie pentru incapacitate parțială sau totală de muncă; renta de deces.

Potrivit acestor informații, trebuie să înțelegem că abia după 5 ani a câte 12 luni în care s-au achitat contribuții la stat putem solicita pensia pe care o vom primi după vârsta legală de pensionare. De asemenea, respectarea acestor condiții te face eligibil pentru o pensie de incapacitate de muncă, dacă este cazul, dar și pentru renta de deces.

Marea Britanie – stagiul minim de cotizare, 10 ani

Sistemul de pensii din Marea Britanie este mai complex decât cel din România, însă oferă posibilitatea de a alege tipul de pensie pe care cineva și-l dorește. Iată care sunt acestea și câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie.

Pensia de stat. De aceasta poți beneficia în cazul în care ai contribuit la asigurările sociale de stat și în cazul în care ai vârsta de pensionare.

Pensia Stakeholder o poți achiziționa de la o bancă sau de la o altă companie financiară în schimbul unei taxe.

Pensia personală de auto-investiții. Suma pe care o vei încasa depinde de cât ai investit în fondul de pensie.

Pensia cu beneficii definite. Suma de care vei beneficia depinde de regulile sistemului de pensie. Spre exemplu: salariul sau vechimea la locul de muncă.

Pensia de peste 80 de ani. De această beneficiază persoanele de peste 80 de ani în cazul în care au o pensie de stat mai mică de 77,45 de lire sterline pe săptămână sau dacă nu beneficiază de nici o altă pensie.

Pensia anticipată. Poți să ieși la pensie înainte de a ajunge la vârsta precizată de stat din motive medicale sau personale.

Pension credit. Acest tip de pensie poate fi cerut de persoanele singure care realizează un venit mai mic 137,37 de lire sterline pe săptămână sau de persoanele care locuiesc cu cineva și care împreună realizează un venit mai mic de 209,70 de lire.

Pentru a încasa orice tip de pensie de stat din Marea Britanie este necesar să ai minimum zece ani cotizați la stat, dar există o condiție: cei 10 ani trebuie să fie consecutivi, chiar dacă din aceștia persoana respectivă a fost si șomer cu indeminizație sau a plătit voluntar contribuție la pensia de stat.

 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București....
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se aud doar valurile mării. Puțini români știu de ea
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat...
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită și oaie
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!