Serotonina reprezintă un neurotransmițător care poate influența mai multe funcții din organism. Se produce în sistemul nervos central, contribuind la stările de fericire.
În momentul în care organismul produce mai puțină serotonină, atunci apar sentimente de tristețe, deprimare, oboseală, nervi etc.
Serotonina este un mesager chimic care este regăsit în întregul corp. Are mai multe roluri în organism, precum:
Rol în reglarea comportamentului
Procesele neuropsihologice afectate de serotonină au rol în atenție, percepție, furie, agresivitate etc. De foarte multe ori, comportamentul este reglementat de serotonină, potrivit Libertatea.
Reglarea somnului
Serotonina este responsabilă pentru stimularea zonelor creierului care controlează somnul și starea de veghe. Melatonina, care este un hormon vital pentru un somn sănătos, se produce doar în prezența serotoninei, așadar este esențială producția de serotonină pentru un somn calm și liniștit.
Sănătatea fizică
Ea are roluri destul de importante în alte părți ale corpului, în afară de creier. O mare parte este găsită mai ales în tractul gastro-intestinal decât în creier. Este necesară în intestin pentru a ușura digestia sănătoasă. Ajută la menținerea oaselor, dar și a vindecării rănilor prin stimularea coagulării sângelui.
Alimentație
Aici putem include:
Exerciții fizice
Putem alerga, merge pe jos, să ne cu rolele, să înotăm, să facem drumeții etc. Orice formă de mișcare ajută la creșterea nivelului de serotonină.
Expunerea la lumină naturală
Soarele ajută la creșterea nivelului de serotonină, de aceea este indicat să petrecem cel puțin 10-15 minute afară în fiecare zi.
Masaj
Ce poate fi mai plăcut decât o ședință de masaj binemeritat? Masajul ajută și la scăderea cortizolului, un hormon pe care corpul îl produce atunci când este stresat.
Există mai multe simptome după care să ne dăm seama nivelul scăzut de serotonină.