LIFESTYLE

Ce poți face cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei? Află câteva trucuri

Ce poți face cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei Află câteva trucuri
www.static.playtech.ro

Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei reprezintă o tradiție foarte veche. Mai mult decât atât, mulți încă respectă acest obicei chiar și în ziua de astăzi. 

Sfântul Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie în fiecare an. De asemenea, este o sărbătoare foarte mare și importantă pentru toți românii de pretutindeni.

Ce poți face cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

Grâul reprezintă un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin, potrivit Libertatea. Tradiția de Sfântul Andrei spune că toți din casă, în special fetele mari și băieții, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ. Acelei persoane îi va merge mai bine, va fi mai sănătos și mai norocos, căruia i-o răsări grâul mai bine și o crește mai frumos.

Dacă respecți tradiția asta, atunci vei avea parte de belșug și noroc în casă, dar este o modalitate de a vedea cum va fi anul viitor.

În ziua de 30 noiembrie, se pune grâul la încolțit într-un vas mai mare, într-un ghiveci sau într-o farfurie. Acesta se pune în pământ și se poate folosi și vată. Tradiția spune că fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ, o va așeza pe fundul recipientului, apoi va pune boabele de grâu și le veți acoperi cu pământ. Bine ar fi ca fiecare persoană să aibă propriul vas în care să pună.

Vasul să fie pus la lumină, la fereastră, la căldură, pentru a da roadele mult dorite. Nu uitați să le udați cât mai des, să nu lăsați nici măcar o zi fără apă. După ce a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, întrucât există riscul să se rupă germenii.

Dacă este udat regulat, începe să încolțească foarte repede, la doar câteva zile distanță. Trebuie să îl păstrați până seara de Anul Nou. Asta se face încă din bătrâni, deci nu suntem singurii care facem asta. Puteți să puneți pe masa de Revelion pentru prosperitate, belșug etc.

Boabele sunt bogate în vitamine și minerale, având cantități destul de mari de calciu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B, E, D, K, PP, hormoni vegetali și enzime.

Cum se mai pune grâul

Pentru a putea ține o cură cu germeni de grâu, atunci boabele se pun la încolțit puțin diferit față de cel pus de Sfântul Andrei. Spun asta pentru că nu trebuie pus nici în vată, nici în pământ etc.

Un kg de grâu se spală în mai multe ape reci. Se pune într-o oală cu apă. Se va schimba cam de două ori pe zi. Când mugurii de grâu germinat ajung la 2-3 mm se iau și se pun în borcane. Să le țineți la rece.