#secretstory

Cine este Matteo Messina Denaro, mafiotul arestat la Palermo după 30 de ani de căutări. E considerat ultimul „naș” al mafiei siciliene

Cine este Matteo Messina Denaro mafiotul arestat la Palermo după 30 de ani de căutări. E considerat ultimul naș al mafiei siciliene

Cine este Matteo Messina Denaro, mafiotul arestat la Palermo. Cunoscut sub poreclele „U Siccu” (cel slab) și „Diabolik”, șeful Cosa Nostra a fost timp de treizeci de ani în capul listei fugarilor italieni și unul dintre cei mai mari și mai periculoși oameni căutați de poliție din lume.

Bărbatul în vârstă acum de 60 de ani – care a afirmat cândva, în mod faimos: „Am umplut un cimitir de unul singur” – își păstrase stilul luxos de viață, mulțumită unor finanțatori, care, potrivit procurorilor, includ politicieni și oameni de afaceri, scrie The Guardian. El era cunoscut pentru faptul că purta costume scumpe, un Rolex și ochelari de soare Ray-Ban.

Cine este Matteo Messina Denaro, mafiotul arestat la Palermo. De ce a fost atât de complicat de găsit

Căutarea lui Denaro a fost complicată de lipsa fotografiilor recente. Cu doar câteva imagini de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, autoritățile italiene i-au reconstruit înfățișarea în mod digital, folosind cele mai recente tehnologii informatice și informații furnizate de informatori.

Unii informatori au dezvăluit că liderul mafiot a folosit chirurgia estetică facială pentru a-și ascunde identitatea, în timp ce alții au declarat că acestuia i s-au eliminat amprentele digitale.

De-a lungul ultimilor ani, zeci de persoane au fost arestate din eroare în locul său.

În ciuda rețelei sale puternice de protecție, Denaro devenise totuși din ce în ce mai izolat în ultimii ani, potrivit informatorilor.

Cum a devenit ”nașul”

Messina Denaro s-a născut la Castelvetrano, în provincia Trapani, în 1962, și este fiul patriarhului mafiot Francesco Messina Money, Don Ciccio, șeful districtului, de la care a învățat practic „arta” de a se ascunde de oamenii legii, scrie site-ul Agenției Nova.

Tatăl său, care a fost de asemenea căutat de poliție în trecut, a fost și el găsit abia în 1998, răpus de un atac de cord.

După moartea acestuia, Matteo Messina Denaro a devenit șeful bandei Castelvetrano și al districtului aferent, aliat al Corleonesilor încă din timpul războiului mafiot de la începutul anilor 80. Messina Denaro i-a fost loial lui Toto Riina, iar după arestarea acestuia din urmă s-a pus sub ordinele lui Bernardo Provenzano.

Provenzano a murit în cele din urmă în 2016, iar Riina a murit în 2017. După moartea celor doi, Denaro era considerat drept un candidat pentru a fi șeful absolut al mafiei siciliene.

Istoric sângeros

Matteo Messina Denaro este considerat responsabil pentru o lungă serie de execuții. Potrivit informatorilor și procurorilor, el a fost implicat în unele dintre cele mai odioase crime comise de mafia siciliană, inclusiv atacurile cu bombă care i-au ucis pe legendarii magistrați antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

În 2002, a fost condamnat în absență la închisoare pe viață pentru că a ucis sau a ordonat personal uciderea a zeci de persoane. Messina Denaro riscă de asemenea o condamnare pe viață pentru implicare în atentatele cu bombă din Florența, Roma și Milano, care au ucis 10 persoane în 1993.

Procurorii spun că Messina Denaro a fost implicat și în răpirea, în 1993, a unui băiat de 12 ani, Giuseppe Di Matteo. Răpirea avea scopul de a-l presa pe tatăl copilului să retracteze dezvăluirile despre masacrul de la Capaci – cel în care au fost uciși Falcone, soția sa și trei agenți de poliție.

Băiatul a fost strangulat, după 779 de zile de captivitate, iar rămășițele sale au fost găsite ulterior dizolvate în acid. Oamenii legii cred că Messina Denaro ar fi fost de asemenea implicat în strangularea unei femei însărcinate al cărei partener, considerat o amenințare pentru clanul său, fusese ucis cu câteva zile înainte.

Cum a fost prins

Conform News, carabinierii au precizat, într-un tweet, că Matteo Messina Denaro a fost depistat într-o unitate medicală, unde se dusese pentru a urma un tratament clinic.

Pe Twitter au apărut imagini cu momentul în care Matteo Messina Denaro este condus în cătuşe către maşina carabinierilor, dar şi cu oamenii care aplaudă reuşita poliţiştilor.

”O mare victorie pentru statul nostru, care arată că nu se dă bătut în faţa mafiei. La aniversarea a trei decenii de la arestarea lui Totò Riina, un alt cap al crimei organizate, Matteo Messina Denaro, este adus în faţa justiţiei”, a comentat pe Twitter premierul italian Giorgia Meloni.