#secretstory

Lucruri neștiute despre Charlie Chaplin, comediantul care a murit într-o zi de Crăciun. De la copilul sărman, la ”geniul arogant” plătit regește

Lucruri neștiute despre Charlie Chaplin comediantul care a murit într-o zi de Crăciun. De la copilul sărman la geniul arogant plătit regește

Charlie Chaplin s-a născut într-o zi de primăvară, pe 16 aprilie 1889 și-a murit într-o zi de Crăciun. Un destin cu ciudate suișuri și coborâșuri. Mama sa, actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului. Sunt multe lucruri neștiute despre Charlie Chaplin, comediantul care a ajuns, într-o zi, să fie plătit regește.

”Faptul că la cinci ani mi-am făcut debutul pe scenă îl datorez problemelor mamei cu vocea”, avea să-și amintească Chaplin mai târziu.

Lucruri neștiute despre Charlie Chaplin. La cinci ani, publicul a aruncat cu bani în el

„Mama mă lua de obicei cu ea la teatru seara, decât să mă lase singur într-o cameră închiriată. Cânta la Cantina din Aldershot la acel moment, un teatru murdar unde veneau să mănânce mai ales soldați. Erau niște huligani gălăgioși și nu le trebuia prea mult ca să găsească motive să-și bată joc. Pentru artiști, Aldershot era săptămâna lor de coșmar.” a povestit Charlie Chaplin când deja cunoscuse gloria.

”Mi-aduc aminte că eram în culise, când mama și-a pierdut vocea. Publicul a început să râdă, să cânte fals și să fluiere. Pentru mine totul era într-un fel de ceață și n-am înțeles foarte clar ce se întâmpla. Dar zgomotul a crescut în intensitate, până când mama a fost nevoită să iasă din scenă. Când a ajuns în culise era foarte nervoasă și se certa cu impresarul care, după ce mă văzuse pe mine cântând în fața unor amici de-ai mamei, îi spunea să mă lase pe mine să ies pe scenă și în locul ei.

În tot tărăboiul ăla, mi-aduc aminte că m-a dus de mână până acolo și, după câteva explicații în fața publicului, m-a lăsat singur pe scenă. Și în luminile rampei, având în față toate chipurile alea pierdute care nici nu se vedeau bine de fum, am început să cânt, acompaniat de orchestră, care a fredonat puțin până când mi-am găsit tonul.’

Succesul a fost uriaș și la jumătatea cântecului a început să plouă cu bani pe scenă.

La azil cu fratele lui și nenumărate job-uri mărunte pentru supraviețuire

Din acel moment, mama lui n-avea să-și mai recapete vocea niciodată, banii aveau să devină o problemă tot mai mare, până într-acolo încât el și fratele lui Sydney să ajungă să fie duși la azilul pentru săraci.

Nimic n-a rarat Charlie în copilăria lui, a vândut flori, a vândut vechituri, a dansat pe scenă, s-a împrietenit cu niște tăietori de lemne cu care-și petrecea timpul de dimineața până noaptea, a încercat să facă bărcuțe de jucărie pe care să le vândă, așa cum văzuse el la un meșteșugar cu care se împrietenise, s-a angajat la o tiparniță…

Până când, într-o zi, soarta i-a surâs și visul lui – la care nu renunțase niciodată, pentru că avea microbul în sânge de la tatăl și de la mama lui – visul de a deveni actor, avea să se împlinească brusc. Cineva avea nevoie de un băiat pentru rolul lui Billie din piesa „Sherlock Holmes”.

Chaplin debuta, așadar, cu filmul „Making a Living (13 minute).

Ascensiune fulminantă

Pentru a se diferenția de toți ceilalți actori, Chaplin se decide să creeze personajul „The Little Tramp” pe care îl vedem pentru prima dată în pelicula „Kid Auto Races at Venice”. I

ar anul următor actorul a jucat în 35 de filme, printre care „Tillie’s Punctured Romance”, prima comedie de lung metraj. Și tot în 1915, Chaplin reușește să-și crească salariul la 1250 de dolari pe săptămână și să-l angajeze pe fratele său Sydney să-i fie manager.

Până la vârsta de 26 de ani, Chaplin devine un superstar și câștigă nu mai puțin de 670,000 de dolari pe an. Devine un bărbat bogat, dar și determinat să aibă succes. Așa că, în 1919, face împreună cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford și D.W. Griffith compania United Artists. Și începe să regizeze și să producă.

Tumultoasa viața amoroasă

Actorul a avut o viață tumultoasă atât pe ecran, cât mai ales în afara lui. A fost recunoscut datorită rolurilor sale minunate, dar și a aventurilor pe care le avea cu actrițele cu care lucra.

În 1918 se căsătorește cu Mildred Harris, atunci când aceasta avea doar 16 ani. După doar doi ani, cei doi se despart, iar actorul se căsătorește în 1924, cu o altă actriță de aceeași vârstă, Lita Grey, pe care o alesese să joace în filmul „The Gold Rush”. Cei doi se despart în 1927 după ce au doi copii – Charles Jr. și Sydney

În 1936, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Paulette Goddard, o cântăreață de cor de care se desparte în 1942. Relația acestora este urmată de un scandal foarte mare în care este implicat actorul, atunci când actrița Joan Barry îl dă în judecată pentru a-și recunoaște copilul. În cele din urmă, testul de paternitate demonstrează că nu el era tatăl fetiței, însă, în urma procesului acesta trebuie să plătească daune copilului. În 1943, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Oona O’Neill, fata de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill. Iar cei doi au, poate în mod surprinzător, o căsnicie fericită și opt copii împreună.

Comunist și ”dușman al poporului”

În tot acest timp, scandalurile în care este implicat ajung să țină prima pagină în Marea Britanie. Însă acest lucru nu îl împiedică pe Chaplin să își arate susținerea pentru sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Simpatizant al regimului comunist, acesta devine în 1947 un dușman al poporului. Un superstar decăzut din toate drepturile devine țina tuturor criticilor și un eșec al box-office-ului.

Și în tot acest climat nefavorabil, în 1952, Chaplin vrea să participe la premierea din Londra a filmului „Limelight”. Însă, ajuns în regat își dă seama că nu are permisiunea de a intra și că este nevoit să reaplice pentru asta. Iar, în acest sens, să răspundă la toate acuzațiile care i se aduceau. Lucru pe care actorul nu îl face și se mută în Elveția, țară în care a și murit pe 25 decembrie 1977, în casa sa din Corsier-sur-Vevey, Vaud. Actorul i-a avut alături pe Oona și cei opt copii ai lor.

Însă, moartea sa nu avea să fie și sfârșitul poveștii. Corpul actorului a fost furat și îngropat în apropiere de lacul Geneva de către doi bărbați care au cerut 400,000 de dolari pentru a-l înapoia. În cele din urmă, cei doi, au fost prinși după 11 săptămâni, iar corpul lui Charlie Chaplin a fost recuperat.