Teama de stomatolog este dificil de învins, în special de către mulți copii, dar și de către destui adulți. Vestea bună este că există o soluție menită să vă ajute să vă relaxați: inhalosedarea.
Practic, este floare la ureche: stai întins, comod, pe scaunul stomatologic, respiri câteva minute printr-o mască specială, conectată la un aparat, apoi se instalează relaxarea.
Inhalosedarea este o metodă modernă ce presupune inspirarea gazului ilariant, amestecat cu oxigen.
Procedura este neinvazivă și se realizează prin intermediul unei măști speciale, de unică folosință, conectată la un aparat de inhalosedare cu protoxid de azot și oxigen, un gaz fără miros. În 20 de secunde gazul acționează la nivelul creierului și în 2-3 minute se instalează relaxarea și analgezia. Pacientul, în primă fază, își simte grele mâinile și picioarele, maxilarul amorțește și simte furnicături ușoare în degetele de la mâini, apoi i se închid ochii.
În funcție de complexitatea si durata tratamentului stomatologic, medicul dentist are posibilitatea de a controla aparatul. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este că efectul inhalosedării dispare instant, odată cu intreruperea administrării gazului.
Pacientul este conștient, pe toată durata tratamentului, dar gazul ilariant medicinal îl ajută să se relaxeze și să nu mai simtă teamă, pentru că durere oricum nu simte, datorită anesteziei.
Starea de sedare poate fi controlata constant în funcție de complexitatea tratamentului dentar, iar efectul dispare imediat dupa întreruperea administrării.