NEWS

Documente necesare pentru recalcularea pensiilor. Explicaţii de ultimă oră de la ministrul Muncii: „Au la dispoziţie 6 luni”

Documente necesare pentru recalcularea pensiilor. Explicaţii de ultimă oră de la ministrul Muncii Au la dispoziţie 6 luni
Sursă foto: Pixabay

Documente necesare pentru recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit clarificări cu privire la actele pe care pensionarii trebuie să le prezinte pentru recalcularea pensiilor.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a furnizat noi detalii referitoare la recenta lege a pensiilor, care implică și recalcularea pensiilor.

Documente necesare pentru recalcularea pensiilor. 6 luni pentru a fi depuse

Clarificările vin într-un context în care mulți dintre pensionari se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare, deoarece acestea sunt greu de obținut, mai ales că multe dintre firmele respective au fost desființate.

De asemenea, există situații în care tarifele pentru aceste documente depășesc capacitățile financiare ale solicitantului.

”Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, dat fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate. Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.

Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie.

Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare.

  Se recunosc drepturi care nu au mai fost recunoscute până acum

Pe de altă parte, avem punctele necontributive asimilate care țin de educația pe care domniile lor o au și anume perioadele de studii superioare, de perioadele de armată, de șomaj, și dacă a fost cazul de prizonierat, sper că a fost cazul la cât mai puține persoane, și nu în ultimul rând, de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.

Prin urmare, nu ne-am dorit lucrul acesta, îl cunoaștem, ne dorim să îl îmbunătățim și să venim cu ceva care să vă ușureze viața. Avem situație de la firul ierbii, dar sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”, a explicat Simina Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale, la România TV.

Precizări cu privire la tarifele adeverințelor necesare pentru recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii a mai precizat că este conştientă de problemele cu care se confruntă seniorii şi a dat asigurări că noua lege a pensiilor îi va sprijini.

”Fără nicio exagerare, atât la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, Casei Naționale de Pensii Publice, cât și la nivelul Ministerului Muncii, pensionarii ne semnalează permanent problemele pe care le au și încercăm să rezolvăm dintre acestea. Repet, esențial este că legea creează dreptul, ceea ce legile anterioare nu au dat.

Legea creează dreptul de a se valorifica inclusiv aceste sporuri nepermanente, acordul global, al 13-lea salariu. Este în atenția noastră și această rană deschisă, legată de costul pe care îl generează. (…)

Am analizat cu atenție și legislația, fiindcă în fapt, Legea Arhivelor Naționale, nu Legea pensiilor este cea care reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și Ordinul pe care președintele Casei Naționale de Pensii Publice a fost obligat să îl dea în baza acelei legi.

Încercăm să găsim soluții, astfel încât pensionarilor să le fie mai ușor și mai bine”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Cu privire la tarifele, pe care le au de plătit pensionarii și care sunt destul de mari pentru veniturile lor scăzute, ministrul Muncii a subliniat că ”este vorba și de o decizie guvernamentală, politică, dar este important să vedem și care sunt actualele prevederi și cum putem să ajungem de la acestea la o nouă reglementare fără a crea disfuncționalități și mai mari, fiindcă în momentul acesta avem în vigoare Legea Arhivelor, care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și, de asemenea, cum se reglementează tarifele pentru ele.

Colegii noștri de la CNPP și cu cei din Direcția de Asigurări Sociale a Ministerului Muncii, au avut deja, în grupul de lucru pe care l-am creat, întâlniri pentru asta, încercând să vadă cum putem să îmbunătățim situația”, a explicat Simina Bucura-Oprescu.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români:
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Viaţa din interiorul lagărelor secrete de detenţie din Israel
Viaţa din interiorul lagărelor secrete de detenţie din Israel
Avertisment apocaliptic de la omul care a creat ChatGPT: ”Îmi este frică de ce va urma, este o problemă masivă. Nu realizaţi încă impactul Inteligenţei Artificiale.” Milioane de joburi vor dispărea
Avertisment apocaliptic de la omul care a creat ChatGPT: ”Îmi este frică de ce va...
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de...
Carmen Iohannis, cu fusta PREA scurtă în America! Ce s-a văzut când s-a aşezat pe scaun. FOTO DE NERATAT
Carmen Iohannis, cu fusta PREA scurtă în America! Ce s-a văzut când s-a aşezat pe...
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă, dar și la TV
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Protest violent anti-Tesla în Germania, cu tentative de asalt asupra fabricii de maşini electrice
Protest violent anti-Tesla în Germania, cu tentative de asalt asupra fabricii de maşini electrice
Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii, iar clădirile fantomă rezidenţiale domină orizontul
Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii,...
Cine este antreprenorul care vrea să transforme cele mai arzătoare dorinţe ale oamenilor într-o afacere. El a creat şi vândut mai multe afaceri
Cine este antreprenorul care vrea să transforme cele mai arzătoare dorinţe ale oamenilor într-o afacere....
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
BNR decide ce se întâmplă cu creditele românilor! Când ar putea scădea dobânda cheie
BNR decide ce se întâmplă cu creditele românilor! Când ar putea scădea dobânda cheie
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți...