Sunt o mulțime de fructe și legume bogate în betacaroten. Orice persoană ar trebui să știe care sunt și să le consume zi de zi. De asemenea, ele au o mulțime de beneficii.
Betacarotenul este un pigment de culoare portocalie-roșiatică. Reprezintă un predecesor al vitaminei A (retinol) și cel mai important dintre provitaminele A. Mai mult decât atât, este un antioxidant care, odată ajuns în organism, se transformă în vitamina A.
Tocmai de aceea este foarte necesar să consumăm zilnic din aceste fructe și legume spuse puțin mai jos. Face parte din categoria carotenoidelor, adică a pigmenților responsabili pentru colorarea fructelor, legumelor și plantelor.
Pepenele galben
Pepenele galben reprezintă o bună sursă de betacaroten. Are o aromă puternică, dulce și este foarte apreciat de toate persoanele. Poate fi și o sursă excelentă de hidratare, întrucât el conține 90% apă. Delicios și benefic, în special vara, anotimpul în care ne aflăm.
Piersici și caise
Piersicile și caisele se pot consuma atât proaspete, cât și uscate. Sunt o sursă excelentă de fibre și antioxidanți. Aceste fructe ajută și la îmbunătățirea vederii și împiedică radicalii liberi să afecteze celulele și țesuturile. Astfel, mai au o mulțime de beneficii. Antioxidanții regăsiți apă pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare.
Nectarinele
Ei bine, știm foarte bine că nectarinele sunt înrudite cu piersicile. Seamănă foarte bine atât la aspect, cât și la gust, având doar câteva deosebiri. Pe lângă betacaroten, conțin fibre și vitamina C.
Mango
Fruct tropical, ce-i drept, dar cu multe plusuri asupra organismului și sănătății acestuia. Mai multe cercetări au demonstrat faptul că mango și fitochimicalele din compoziția lui pot suprima celulele grase și genele corelate cu grăsimea din corp. Mango conține vitamina B6, care este responsabilă pentru producerea serotoninei, o substanță chimică care ajută la inducerea somnului și care ne reglează starea de spirit.
Grapefruit
Grapefruit-ul conține și licopen, un alt antioxidant foarte puternic. Este o excelentă sursă de vitamina C, dar și de fibre. Un consum regulat de grapefruit duce la scăderea nivelului de colesterol cu 15%, iar trigliceridele cu 17%.
Morcovul
Nu putea să lipsească morcovul din capul listei în ceea ce privesc legumele. Am putea spune chiar faptul că reprezintă cea mai importantă legumă bogată în betacaroten. El poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Se cunoaște bine faptul că ajută la menținerea sănătății ochilor, prevenirea cancerului și aterosclerozei.
Dovleacul
El poate fi consumat în diverse forme. Fie simplu, băgat doar la cuptor, fie în supe, paste și chiar deserturi.
Cartofii dulci
Pot fi gătiți în fel și fel de forme. Sunt o alternativă mai sănătoasă la cartofii albi sau roșii. În ultima perioadă, multe mămici preferă să înceapă diversificarea cu această legume, întrucât cei mici sunt încântați de savoarea lor.
Salata verde și pătrunjelul
Deși nu sunt legume roșii-portocalii, ci verzi, conțin betacaroten, dar și alți nutrienți buni pentru sănătate. La fel putem vorbi și despre spanac și mazăre.