Un nou studiu arată că fumatul unei singure țigări poate scurta viața cu 20 minute și vă poate afecta sănătatea. Pentru analiza lor, cercetătorii de la University College London (UCL) din Regatul Unit au analizat date de urmărire din British Doctors Study și date din Million Women Study.
Oamenii de știință au constatat că pierderea speranței de viață a fost mai mare pentru femei, cu aproximativ 22 de minute pierdute, comparativ cu bărbații care au pierdut aproximativ 17 minute din speranța lor de viață per țigară fumată. Ei și-au publicat concluziile în revista Addiction.
Noua estimare a fost de aproape două ori mai mare decât o estimare din 2000 publicată în British Medical Journal (BMJ), care a constatat că o singură țigară scurtează viața unei persoane cu 11 minute în medie. Totuși, această estimare se baza doar pe date referitoare la persoane de sex masculin.
„Acest lucru este destul de semnificativ, în măsura în care vechea estimare se baza pe date incomplete din British Doctors Study, care nu se încheiase la momentul estimării anterioare”, a declarat pentru Euronews Health Lion Shahab, profesor de psihologia sănătății la UCL, care nu a luat parte la studiu.
„Atunci, se credea că fumătorul mediu a pierdut 6,5 ani de viață în comparație cu un nefumător. De la sfârșitul studiului, această estimare a fost crescută la 10 ani de viață (pentru bărbați) și, pe baza studiului Million Woman, la 11 ani pentru femei”, a spus el.
„Impactul fumatului asupra scurtării speranței de viață aproape s-a dublat, ceea ce se reflectă în noua estimare”, a adăugat el.
Autorii studiului subliniază că estimarea vine cu rezerve din cauza diferențelor între indivizi.
„Pentru a face o astfel de estimare trebuie să faci o mulțime de presupuneri. Autorii au fost clari cu privire la acest lucru și le raportează ca limitări”, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor asistent de politici și management în domeniul sănătății la Universitatea Massachusetts, Amherst din SUA, care nu a fost implicată în studiu.
Ea a adăugat că datele utilizate de cercetători sunt „unele dintre cele mai bune disponibile”.
Este clar că toți fumătorii beneficiază de renunțarea la fumat „indiferent de vârsta pe care o au” în ceea ce privește sănătatea și speranța de viață, a adăugat ea.
Shahab a adăugat că „riscurile legate de fumat se acumulează de-a lungul vieții, iar acest risc nu crește liniar, ci exponențial”, ceea ce înseamnă că „impactul unei singure țigări fumate după vârsta de 45 de ani este probabil mult mai mare” asupra speranței de viață în comparație cu o țigară fumată la vârsta de 20 de ani.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul este „cea mai prevenibilă cauză de boală și de deces din lume”.
Acesta a fost asociat cu 7,2 milioane de decese anual, ucigând mai mulți oameni decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc.
În prezent, 179 de milioane de adulți și 4 milioane de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători în regiunea europeană, conform estimărilor OMS.
În ceea ce privește strategiile de renunțare la fumat, „dovezile arată că șansele oamenilor sunt mai bune atunci când primesc o combinație de sprijin comportamental – cum ar fi consilierea din partea unui specialist în renunțarea la fumat – cu un medicament de renunțare la fumat, cum ar fi vareniclina, un plasture cu nicotină plus o formă de înlocuire a nicotinei cu acțiune scurtă, cum ar fi guma, sau țigări electronice reglementate care conțin nicotină”, a declarat Hartmann-Boyce, conform Euronews.