#secretstory

Istoria parcului Herăstrău. Amenajarea ”mlaștinii” a durat 3 ani și la ea au lucrat patru arhitecți celebri

Istoria parcului Herăstrău. Amenajarea mlaștinii a durat 3 ani și la ea au lucrat patru arhitecți celebri
MediaFlux

Istoria parcului Herăstrău este strâns legată de istoria orașului București. Spațiul de agrement din Nordul Capitalei este considerat este considerat cel mai spectaculos si cel mai variat parc al Bucurestiului.

Parcul Regele Mihai I (denumirile anterioare fiind Parcul National, Parcul Carol al II-lea, Parcul I.V. Stalin și Parcul Herastrau) a fost construit prin înlaturarea zonei mlăștinoase din jurul Lacului Herăstrau. Arhitectul care a dat amploare acestui proiect a fost Nicolae Caranfil.

Pentru amenajarea parcului, intre anii 1936 si 1939,  și-au unit forțele arhitecții Ernest Pinard, Friedrich Rebhuhn si Octav Doicescu.

Istoria parcului Herăstrău. Nepotul lui Creangă l-a completat cu un restaurant faimos până azi

Numele de „Herăstrau” vine de la un gater, un fierăstrau mecanic, care era situat pe malul lacului, in dreptului podului. Din documentele istorice, fierastraul era amplasat pe zona DN1, fiind un obiect faimos în anii 1600, avand chiar si strazi denumite dupa acesta (Ulita Fierastraului).

Începand cu secolul XIX si pana in 1930, zona din jurul lacului a reprezentat un loc important de promenada si socializare pentru bucureșteni. Cu toate acestea, amenajarea propriu-zisa a parcului a început abia in anul 1936 cu ocazia expoziției „Luna Bucurestilor”.

In anul 1939, însusi nepotul celebrului scriitor Ion Creanga, Horia Creanga, a construit unul dintre cele mai faimoase si importante restaurante din Bucuresti și anume Restaurantul Pescăruș.

Tot el este cel care a construit si Cinema Patria, Teatrul Giulesti si Halele Obor, fiind astazi considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti ai perioadei interbelice.

Muzeul satului și o grădină botanică

In anul în care a fost înființat parcul Herăstrau, a fost înființat si primul muzeu etnografic in aer liber din lume si anume Muzeul Satului. Sociologul Dimitrie Gusti si-a dorit ca aces muzeu sa fie asemeni unui sat-muzeu, o sinteza a tuturor satelor dn Romania. Insusi Carol al II-lea a participat la deschiderea oficiala a muzeului etnografic.

In acest fel, noul parc a ajuns sa cuprindă o bogata vegetație arboricola formata din sălcii, plopi, frasini, tei si arțari. Acesti copaci incadrau atunci statui ale personajelor principale atat din cultura nationala, dar si ale personajelor marcante din cultura internationala.

Insula trandafirilor era viu colorata de ghirlande de trandafiri ce contrastau cu verticalitatea stâlpilor de susținere.

Modernizarea din 1951

Abia in anul 1948 parcul a primit denumirea pe care o cunoaștem astăzi: Parcul Herastrau si, abia in anul 1951, parcul a căpătat forma pe care o știm astăzi.

In cadrul parcului Herastrau au fost dezvoltate ulterior doua zone principale: o zona linistita dedicata odihnei si culturii si o zona dedicata petrecerii timpului liber intr-un stil activ, o zona a sporturilor si distractiilor.

In timp, Parcul Herastrau a fost dotat cu rețea de apa potabilă si a fost conectat la rețeaua electrică de iluminat public.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați...
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...