Angajații de pe litoral pot câștiga în sezonal estival sume importante de bani din salariu, dar și din tips. Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în restaurantele cu pretenții, precum și în tradiționalele „împinge tava”.
Presați de timp, angajatorii sunt dispuși să angajeze și persoane care nu au experiență atât timp cât sunt serioși și dedicați meseriei.
Locuri de muncă sunt, însă, remunerația variază de la un restaurant la altul. Pentru autoservire, angajatorii nu au pretenții ca angajații să aibă studii superioare sau experiență în domeniu. Cu toate acestea, salariul unei persoane care lucrează, de exmplu, la un restaurant tip autoservire se poate apropia de 4.000 de lei net/lună.
Este adevărat că programul este încărcat, cu o singură zi liberă pe săptămână. În cazul unui bucătar salariul ajunge până la 6.000 de lei, un ajutor de bucătar obține 4.000 de lei, însă programul este acelașii, sașe zile pe săptămână.
În ultima perioadă, angajatorii români s-au plâns de prestația angajaților străini, în special a barmanilor și a ospătarilor din Bangladesh, Sri Lanka sau India. Presați de timp, antreprenorii din HoReCa se văd nevoiți să renunțe la forța de muncă de peste hotare și să angajeze din nou personal din țara noastră.
Legislația în vigoare îi obligă pe patronii de restaurante să plătească salariul expaților pentru un an, în condițiile în care sezonul estiva durează cel mult șase luni. Oana Olteanu, administrator de complex hotelier susține că angajații străini nu-și respectă programul. În plus, angajatorii sunt nevoiți să le plătească și cazarea și masa.
„A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”.
Într-un efort de a profesionaliza forța de muncă, jucătorii din HoReCa au inițiat un program de școlarizare a elevilor care să poată completa nevoia de personal. În acest sens, sunt peste 15.000 de locuri disponibile. Patronii speră ca macăr jumătate dintre cei admiși să ocupe măcar o parte din multele locuri de muncă disponibile.
George Fuduli, administrator complex turistic: „Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral”, potrivit EvZ.