SHOWBIZ

Maia Morgenstern își pune la dispoziție casa pentru refugiații ucrainieni

Maia Morgenstern își pune la dispoziție casa pentru refugiații ucrainieni

Maia Morgenstern este prima persoană publică din România care a anunțat că-și pune la dispoziția refugiaților din Ucraina propria locuință. Binecunoscuta actriță care, la rândul ei, poartă în istoria familiei cuvântul refugiat, mărturisește că s-a gândit mult până să ia această decizie, nu a fost una ușoară, însă în esență „Omenia trebuie să primeze”.

„M-am tot gândit. M-am hotărât. Mi-am pus la dispoziție apartamentul. Pentru oameni aflați în suferință și în nevoi. O voi face într-un cadru organizat, prin intermediul unor organizații oficiale. Pentru a fi de folos, pentru ca bunele mele intenții să nu fie batjocorite, pentru a nu fi trasă pe sfoară, cum s-a mai întâmplat. Da, sunt perfect conștientă că există riscul ca unii și alții sa profite de buna credință a oamenilor de bună credință. Da, sunt perfect conștientă ca există riscul ca suferința semenilor noștri să fie folosită în scopuri nu tocmai cinstite. Da, știu, înțeleg. Îmi asum. Voi încerca să previn orice fraudă și orice manipulare. De orice fel. Și, cu toate acestea, susțin neîncetat: Omenia trebuie să primeze. Bunătatea.”, a mărturisit actrița.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Răzvan Exarhu, fiul unei refugiate. Omul de radio își spune povestea în contextul războiului din Ucraina

Maia Morgenstern născută într-o familie de refugiați

Maia Morgenstern provine dintr-o familie de evrei care au suferit cumplit din cauza diferențelor de ideologie politică. Cumva, situația ucrainienilor îi este atât de cunoscută renumitei actrițe încât, nu ar fi de mirare că și acest lucru a mânat-o să ia decizia de a se implica.

Tatăl, Usher, s-a născut în 1919, în Reni, oraşul din colţul sudic al fostei Basarabii Mari, când teritoriul ţinutului Ismail ţinea de România, nu de Ucraina, ca acum.

„Bunicul Aaron, tatăl lui, era director de bancă şi un om extrem de religios. De fapt, de acolo i s-a tras şi deportarea la Auschwitz, în timpul războiului, unde a şi murit. Nu a conceput să nu mai meargă la sinagogă, de unde l-au şi luat. Tata şi bunica Estera au fost trimişi într-un lagăr de muncă, dar în Basarabia. Au scăpat cu viaţă. După război au mai stat câţiva ani într-un lagăr stalinist. Tata a ajuns apoi la Bucureşti, unde s-a înscris la Facultatea de Matematică. Acolo a şi cunoscut-o pe mama”, povesteşte actrița.

 

Auschwitz este numele complexului de lagăre de concentrare şi exterminare a evreilor, cunoscut şi sub numele de Auschwitz- Birkenau, creat în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, de Germania nazistă. Era situat pe teritoriul Poloniei, în sud, la 60 de kilometri de Cracovia şi a funcţionat între anii 1940 – 1945. În mod oficial, se estimează că aici au fost omorâte, mai ales prin gazare, 1,1 milioane de persoane, majoritatea evrei adunaţi din toate statele ocupate de hitlerişti, dar şi ţigani şi prizonieri ruşi de război, explică Libertatea.ro.

 

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele