NEWS

Modificare în Codul Muncii. Un nou contract adaugă vechime în muncă

Modificare în Codul Muncii. Un nou contract adaugă vechime în muncă
Sursa foto: stiripesurse.md

Modificare în Codul Muncii. În Camera superioară a Parlamentului a fost introdusă o propunere legislativă prin care se urmărește egalizarea tratamentului dintre contractul de mandat și cel de muncă astfel încât vechimea în muncă să fie recunoscută.

Portalul avocantnet.ro arată că propunerea legislativă nu a fost redactată în cea mai bună formă. Textul de lege ar urma să modifice Codul muncii și Legea Societățiilor.

Un nou contract adaugă vechime în muncă

În cazul în care propunerea legislativă ar fi adoptată în forma actuală, Codul muncii ar urma să fie completat cu un nou capitol dedicat întocmai contratului de mandat, deși mandatul este de reglementat în Codul civil.

Art 1101 (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfăşoară activităţi profesionale, în schimbul unei remuneraţii.

(2) Remuneraţia obţinută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

(4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societate din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate”, este articolul pe care inițiatorii îl vor introdus în Codul muncii, potrivit avocatnet.ro.

Codul Muncii: Drepturi suplimentare pentru agajații care lucrează pe timp de noapte
Sursa foto: stiripesurse.md

Modificare în Codul Muncii

În plus autorii propunerii legislative propun adoptarea inițiativei în regim de urgență. Din punct de vedere fiscal, menționează sursa citată, salariile directorilor în baza contractului de mandat, juridic sunt similare cu veniturile din salarii.

Mai mult, din luna septembrie intră în vigoare legea pensiilor, fapt ce face și mai curioasă decizia legiuitorului de introduce în Codul muncii o prevedere prin care se derogăă expres de la legea pensiilor. Separat de Codul muncii, autorii proiectului legislativ urmăres introducerea unui amendament care recunoaște vechimea în muncă și în Legea societăților.

„(21) Directorii care desfăşoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi
completările ulterioară, sunt asimilate salariaţilor şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(22) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”, prevede, mai exact, propunerea.

Codul Muncii în România
sursa foto: playtech.ro

Se recunoaște vechime în muncă doar pentru angajații trecuți în Revisal

Prin HG nr. 905/2017 se recunoaște vechimea în muncă doar pentru angajații raportați în Revisal. Persoanele care lucrează pe baza unui contract de mandat sunt lăsate în afara prevederilor stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 905/2017. Acest lucru s-ar traduce prin faptul că activitatea prestată sub această formă contractuală nu este considerată ca vechime în muncă, prin urmare nu este înregistrată în Revisal.

În continuare, inițitorii actului legislativ arată că Legea nr. 210/1999, lege care definește și reglementează concediul paternal, extinde definiția lucrătorului astfel încât să fie incluși și directorii care activează în baza contractelor de mandat.

Legea 210/1999 reglementează concediul paternal ca fiind vechime în muncă și în specialitate, o prevedere care lasă de înțeles că activitatea desfășurată în baza contractelor de mandat ar trebui considerată la fel. Concret, sursa amintită ridică următoarea întrebare.

Cei care vor să-și cumpere vechimea în muncă o mai pot face doar până la finalul acestei luni
Sursa foto: avocatnet.ro

Statul ar putea atrage și valorifica experiența persoanelor care au activat în sistemul public sau privat

Dacă directorii cu contract de mandat beneficiază de concediu paternal care este considerat vechime în muncă și în specialitate, de ce activitatea lor obișnuită nu este tratată similar și în alte reglementări?

Un argument veridic pentru recunoașterea activității desfășurate în baza unui contract de muncă ca vechime în muncă constă în faptul că „neglijarea acesteia ar putea discrimina și dezavantaja persoanele care au ocupat funcțiii de director pentru ani de zile sub acest regim contractual”, mai arată plarforma avocatnet.ro.

Principalul beneficiar în cazul în care activitatea directorilor care profesează în baza unui contract de mandat ar fi chiar statul. Inițiatorii proiectului legislativ arată în expunerea de motive că statul ar putea atrage și totodată valorifica experiența persoanelor care au activat în sistemul public sau privat.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele