WORLD

O femeie din China s-a angajat la 16 companii și nu a lucrat deloc. Cum i-a păcălit pe toți

O femeie din China s-a angajat la 16 companii și nu a lucrat deloc. Cum i-a păcălit pe toți
Sursă foto: Pexels
17 sept. 2023 | 17:30

Record pentru o femeie din China. Ea a reușit, în decurs de trei ani, să se angajeze la 16 companii și nu a lucrat nici măcar o zi la vreuna dintre ele. De fapt, totul a făcut parte dintr-o schemă uriașă de fraudă.

Angajări pe bandă rulantă pentru o femeie din China

Guan Yue, pseudonimul unei femei din China, a făcut parte dintr-o schemă urisșă de fraudă, în valoare de aproape 7 milioane de dolari. Ea mergea la interviuri pentru un nou loc de muncă și posta poze de la interviuri pe canalele de lucru interne ale companiilor la care era deja angajată, pretinzând că avea întâlniri cu clienții, scrie BusinessInsider.

Riguroasă, femeia ținea și o evidență a angajărilor ei. Dacă primea mai multe oferte de muncă decât putea face față, dădea jobul unui prieten, luând comision pentru acest lucru.

Din toată această afacere, Guan și-a cumpărat un apartament în Shanghai, împreună cu soțul ei, care era și el parte din această schemă frauduloasă.

Cum a ieșit la iveală totul

Afacerea implica sute de companii și persoane, dar, la începutul anului, totul a ieșit la iveală. Un director din lumea tech a aflat că unul dintre angajații lui lucra la o altă companie în același timp. Acesta angajase o echipă de vânzări formată din opt persoane, care, deși inițial părea impresionantă, după trei luni nu reușise să facă niciun progres. Directorul i-a concediat pe toți, dar la scurt timp, liderul echipei a postat o imagine în care arăta că e angajat și la o altă companie.

Șeful companiei a chemat poliția și 53 de persoane au fost arestate în acest dosar.

Potrivit publicației Xinmin, fraudele de muncă de acest tip sunt o problemă mare în China. Există circa 700-800 de grupări care înșeală angajatorii. Oamenii sunt experți în a se angaja, sunt impecabili la interviuri și prezintă CV-uri excepționale, dar false.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele