WORLD

Pământul va ajunge în zona de pericol. Avertisment al oamenilor de știință

Pământul va ajunge în zona de pericol. Avertisment al oamenilor de știință
Sursă foto: Pexels

Zona de pericol pentru lume e la câțiva pași de a fi atinsă. Oameni de știință din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra mai multor indicatori care amenință cu schimbări dramatice ale condițiilor de pe Pământ.

Lumea va atinge zona de pericol

29 de oameni de știință din opt țări au realizat o analiză asupra a nouă ”limite planetare” interconectate, niște praguri pe care ar trebui cu toții să le respectăm pentru a continua să avem o planetă stabilă și locuibilă. Acestea includ schimbările climatice, biodiversitatea, apa potabilă și utilizarea terenurilor, precum și impactul substanțelor chimice sintetice și al aerosolilor.

Potrivit raportului publicat în revista Science Advances, activitățile umane au depășit nivelurile de siguranță pentru șase dintre aceste limite și împing lumea în afara unui „spațiu operațional sigur” pentru omenire.

Setul de praguri definește pentru schimbările pe care oamenii le fac pe planetă, de la poluarea care încălzește planeta până la defrișarea pădurilor. Dincolo de aceste limite, conform teoriei, riscul de destabilizare a condițiilor de pe Pământ crește în mod dramatic.

”Limitele sunt concepute pentru a fi conservatoare, pentru a permite societății să rezolve problemele înainte de a ajunge într-o „zonă de risc foarte ridicat”, a declarat Katherine Richardson, profesor de oceanografie biologică la Universitatea din Copenhaga și coautor al raportului, conform CNN.

Ea a atras atenția asupra verii fără precedent, cu vreme extremă pe care lumea tocmai a cunoscut-o, în condițiile unei încălziri globale de 1,2 grade Celsius.

„Niciun om nu a mai experimentat condițiile pe care le trăim acum”, a adăugat profesorul.

Cât de gravă e situația

Depășirea limitelor planetare nu înseamnă că lumea a atins un punct de cotitură dezastruos. Atingerea unuia dintre praguri nu înseamnă „căderea de pe o stâncă”, a declarat Richardson. Dar este un semnal de alarmă clar.

Ea a folosit analogia cu un cont bancar, unde moneda nu sunt banii, ci resursele Pământului pe care oamenii, ca toate organismele vii, le folosesc pentru a supraviețui. Pe măsură ce omenirea depășește granițele planetare, „soldul nostru bancar” scade, a mai explicat profesorul Richardson.

Dintre cele trei limite care, potrivit oamenilor de știință, se află încă într-un spațiu sigur, două dintre ele – acidificarea oceanelor și cantitatea de aerosoli din atmosferă – se deplasează în direcția greșită.

Cu toate acestea, există și vești bune. Stratul de ozon se afla de partea greșită a limitei în anii 1990, a declarat Richardson. Dar, datorită cooperării internaționale pentru eliminarea treptată a substanțelor chimice care epuizează stratul de ozon, acesta este pe cale să se refacă complet.