Paștele vine cu scumpiri serioase în acest an, iar specialiștii spune că atât carnea de miel, cât și legumele de primăvară, vor fi mult mai scumpe în 2022. Astfel, vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru masa de sărbători. Un kilogram de carne de miel costă cu 30% mai mult față de 2021.
Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult, comparativ cu 2021, scrie Agrointeligența.
Scumpirile reflectate în preţul grâului, al porumbului, al furajelor, al benzinei şi al motorinei dar şi al energiei electrice şi al gazului au făcut ca atât carnea de miel, pe lângă cea de porc, să se vândă mult mai scump. În prezent, carnea de miel iese pe porțile fermelor din România la prețul de 35-40 de lei pe kilogram, iar până la Paște e timp de noi creșteri.
„Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște. Foarte târziu pentru că noi nu suntem pregătiți în acest interval să construim un punct de sacrificare într-o fermă.
În circa 10 zile va ieși legea și este într-adevăr un început de legătură între ciobanul român și consumator, posibilul client. Pentru că costurile la poarta fermieri sunt mult mai mici comparativ cu cele de sacrificare într-un abator”, a arătat vicepreședintele al Asociației Forța Fermierilor, Ionuț Cioranu.
De asemenea, cu puțin timp înainte de Florii și Paște, apar primele legume româneşti, cum ar fi castraveţii, păstăile şi roşiile crescute în solarii. Doar că preţurile nu sunt tocmai cele așteptate de consumatori.
De exemplu, în serele din comuna Matca, în judeţul Galaţi, castraveţii sunt numai buni de recoltat, iar preţul de pornire, cel cu care vând producătorii, este de 8-10 lei.
Însă, pe tarabe sau în supermarket-uri legumele depăşesc chiar şi 12 lei kilogramul, adică exact cam cât carnea de pui.
„La noi, preţul scade sau creşte în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Dacă este ofertă mare, scade preţul. Dacă este cerinţă, mai creşte un pic. Un 50 de bani, maxim 70, un leu, depinde de cerere şi ofertă”, a declarat un legumicultor, pentru Observator TV.
Producătorii spun că legumele se vor ieftini abia după sărbătorile de Paşte.