EDITORIAL & OPINIE

Patrioții fără Patriot!

Patrioții fără Patriot
sursa foto: Wikipedia

România poate intra, fără să vrea, în război. Noi am făcut cu greu (și cu bani mulți) achiziția a patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot, din SUA. Momentan, doar unul funcțional, restul încă sunt la cutie, în țiplă. Convinși că trebuie să ne apărăm, la o adică. Acum, că tot veni vorba, în schimbul unei diplome, trebuie să oferim Ucrainei unul dintre ele. Ba mai mult, de pe teritoriul nostru ni se propune să aparăm și Ucraina. Doar ne-o cere Zelenski.

Concret, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski solicită imperativ partenerilor occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei.

O fi vorba și de România? Mai mereu considerată a fi estul sărac al continentului, departe de masa bogaților occidentali. Iată însă că la război, inainte! Părem chiar occidentali când e nevoie și nu este vorba despre Schengen.

România, țara aia cu vize pentru marele partener strategic, este pusă sub presiune de ”frații” de peste ocean. Chiar președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut lui Klaus Iohannis ca țara noastră să cedeze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, cumpărat pe bani grei de români, Ucrainei.

Klaus Iohannis va sta față în față cu Joe Biden
Sursă foto: presidency.ro

Cum s-a ajuns aici?

De scenarii proaste tot avurăm parte, dar unul dintre ele chiar merită consemnat. Evident, nici scenariștii nu mai sunt ce au fost.

Un avion în zbor planat deasupra oceanului, în drum spre capitala ”marelui licurici”, Washington DC. O aeronavă mică și nu de lux. Nu avea nici jacuzzi, cu atât mai puțin teren de golf sau pârtie de schi. La bord, un împătimit turist.

Debarcat pe tărâmul făgăduinței, el a fost recompensat cu o diplomă, importantă poate, dar și cu propunerea cu Patriotul, descrisă mai sus. Dacă cartonul ar fi fost acompaniat și de o șapcă, cine știe ce trebuia să mai donăm. Am avut noroc și s-a pus problema unui discuții în CSAT.

Reacțiile au fost ample, multe negative la anunțul propunerii SUA

Până și fostul președinte Traian Băsescu, devenit mare patriot după expirarea mandatelor, și-a aruncat o privire asupra situației. Și a punctat dublu.

„Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns.

Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, cu materialul clientului, aceasta fiind declarația lui Traian Băsescu.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că sistemul Patriot e indispensabil pentru România, fiind vorba de apărarea teritoriul național.

Chiar și premierul Marcel Ciolacu s-a ferit de cuvinte mari, declarând că decizia se va lua în CSAT, și în primul rând contează siguranța României.

Toate cele patru sisteme de rachete Patriot destinate Forțelor Aeriene Române se află în dotarea Armatei. Acestea urmează să execute misiuni aeriene după ce vor fi și operaționalizate.

Sistemele sunt capabile să doboare ținte aeriene aflate la distanță mare în doar câteva secunde. Bateria antiaeriană are o rază de acțiune de aproximativ 800 de kilometri, iar prețul pe bucată, ca o simplă curiozitate, este de ”doar” 1,1 miliarde de dolari, cu un cost estimat de 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 700 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.

SUA și UE, adică și noi, pompam bani fără număr în Ucraina, lucru care este o evidență. Dacă România, o țară pauperă, a strâns de patru sisteme Patriot, căruțele cu valută care iau drumul Kievului spre ce se duc?

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Categoria de şoferi care poate cere un nou preţ la poliţele RCA
Categoria de şoferi care poate cere un nou preţ la poliţele RCA
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta de mâncare și de dulce pe parcursul zilei. Foarte mulți români le au în bucătărie
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Satul din Statele Unite care se numește România. Are case părăsite și străzi fără asfalt, iar locuitorii n-au auzit în viața lor de țara noastră
Satul din Statele Unite care se numește România. Are case părăsite și străzi fără asfalt,...
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O să mergem în Italia”
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O să mergem...
Marius Șumudică, dezvăluire șoc! „Edi Iordănescu are ofertă de 5.000.000 de euro pe an! Degeaba spune că NU”
Marius Șumudică, dezvăluire șoc! „Edi Iordănescu are ofertă de 5.000.000 de euro pe an! Degeaba...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o...
Îți anulează permisul de conducere. Legea care nu iartă șoferii din România
Îți anulează permisul de conducere. Legea care nu iartă șoferii din România
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Un cunoscut actor s-a căsătorit în secret. Imagini de la eveniment
Un cunoscut actor s-a căsătorit în secret. Imagini de la eveniment
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL